Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Noutăţi / Întrunirea republicană cu reprezentanţii sectorului forestier, autorităţilor administraţiei publice locale şi societăţii civile

Întrunirea republicană cu reprezentanţii sectorului forestier, autorităţilor administraţiei publice locale şi societăţii civile

05.07.2010   1832 
 

      Pe data de 3 iulie 2010 s-a desfăşurat o întrunire republicană în mun. Chişinău cu reprezentanţii Guvernului, sectorului forestier, autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul 1 şi 2 (primării, consilii raionale), precum şi societăţii civile. Întrunirea a avut loc la sediul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, începând cu ora 13.00. La lucrările întrunirii a participat şi dl Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova. În total la întrunire au participat circa 550 persoane din toate raioanele ţării.
      În cadrul întrunirii, dl Vlad Filat a mulţumit silvicultorilor pentru munca pe care o depun, precizând că aceasta implică multă responsabilitate. Premierul a menţionat că „Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de consolidare, de coeziune în procesul de transformare a ţării noastre. Acest proces este unul complex, iar domeniul în care activaţi este parte integrantă a acestuia. Noi trebuie să învăţăm să vedem cum urmează să fie lucrurile în Moldova şi să ne mişcăm pas cu pas spre realizarea obiectivelor propuse. Vă rog să nu vă lăsaţi atraşi în procesele electorale care vor avea loc în ţara noastră, cum aţi fost impuşi să o faceţi în perioada anterioară”.
      Dl Vlad FILAT a mai spus că îşi doreşte ca activitatea conducerii Agenţiei „Moldsilva” să fie orientată spre elaborarea unei viziuni clare în administrarea sectorului forestier, subliniind că silvicultorii au sprijinul total din partea Guvernului, îndemnându-i pe aceştea să pună în prim plan în activitatea pe care o desfăşoară interesul cetăţeanului. Totodată, Prim-ministrul a îndemnat silvicultorii şi reprezentanţii administraţiei publice locale să colaboreze mai eficient.
      Dl Gheorghe Vdovîi, director general al Agenţiei „Moldsilva”, a prezentat un raport amplu privind starea actuală a sectorului forestier naţional, problemele care există şi posibilele soluţii. Directorul general a îndemnat silvicultorii să fie mai insistenţi în activitatea de protejare a pădurilor, solicitând şi o colaborare strânsă cu administraţia publică locală.
      În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul reprezentanţi sectorului forestier, administraţiei publice loacle, comunităţii ştiinţifice:
• dr. Alexandru TELEUŢĂ , director, Grădina Botanică (Institut) a AŞM;
• dr. Valeriu ŢARIGRADSCHI, director, rezervaţia de stat „Pădurea Domnească”;
• Ion MORARU, primar, comuna Stolniceni, r-nul Hînceşti;
• Nicu POPESCU, primar, comuna Sineşti, r-nul Ungheni;
• dr. Valeriu CAISÎN, inginer silvic-şef, rezervaţia de stat „Codrii”.
      În cadrul rapoartelor respective s-au expus aspecte privind rolul sectorului forestier în rezolvarea problemelor social-economice, inclusiv în dezvoltarea rurală.
      În cadrul întrunirii menţionate a avut loc lansarea Programului de Susţinere a Comunităţilor (PSC), care prevede acordarea mini-proiectelor finanţate din Grant pentru primăriile care au alocat terenuri sub împădurire în proiectul „Dezvoltarea sectorului forestier comunal în Moldova”. La acest subiect s-a referit dl Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. În context s-a menţionat că programul respectiv este un component al Grantului oferit Republicii Moldova de Guvernul Japoniei în cadrul Politicii privind fondul pentru dezvoltare a resurselor umane „Programul de susţinere a comunităţilor pentru managementul durabil şi integrat al pădurilor şi sechestrarea carbonului prin împădurire” (Grantul TF093088, semnat la 2 aprilie 2009), având un buget de 600.000 $ SUA.
      PSC va finanţa următoarele tipuri de activităţi:
• inventarierea/amenajarea pădurilor şi pajiştilor comunale existente (întocmirea planurilor de management), reconstrucţia/ameliorarea stării actuale a acestora;
• efectuarea lucrărilor de asigurare a continuităţii pădurilor;
• constituirea personalului responsabil de administrarea pădurilor şi pajiştilor comunale;
• dotarea tehnică primară cu instrumentaj/echipament/documentaţie de evidenţă pentru administrarea pădurilor comunale (clupe forestiere, busole geodezice, registre etc.);
• măsuri de pază şi protecţie;
• modernizarea unei pepiniere forestiere pilot şi a secţiei de control a seminţelor forestiere din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. 
        
      
      Raportul dlui Gheorghe Vdovîi, director general al Agenţiei „Moldsilva” – Situaţia actuală în sectorul forestier naţional şi sarcinile curente de ameliorare.

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 24.06.2019
   Total vizitatori - 1396754
 
Acces Rapid