Prima    Contact    Subdiviziuni    Harta    Flux RSS    Widget Informer
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Aviz pozitiv pentru fondarea Rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos"

Aviz pozitiv pentru fondarea Rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos"

19.01.2017   699 
 

Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv proiectului de hotărîre a Parlamentului privind fondarea Rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos", care are ca scop extinderea suprafeţelor de arii naturale protejate.

Crearea rezervaţiei este prevăzută în proiectul transfrontalier trilateral România- Ucraina - Republica Moldova „Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior - Pan Nature".

Acceptul preventiv al UNESCO privind fondarea rezervaţiei a biosferei a fost susţinut în cadrul şedinţei a 4-a a Congresului Mondial al Rezervaţiilor Biosferice, care s-a desfăşurat la Lima, Peru, în 2015.

Conform cerinţelor UNESCO, urmează oficializarea la nivelul Republicii Moldova a procedurii privind fondarea rezervaţiei biosferei, pentru integrarea ulterioară a acesteia în cadrul Rezervaţiei Biosferei tripartite „Delta Dunării - Prutul de Jos" (România-Republica Moldova-Ucraina).

Crearea primei rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă.

Modul de gestionare şi administrare a Rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos" este stabilit în Regulamentul-cadru al rezervaţiilor biosferei aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 782 din 03 august 2000.

Managementul rezervaţiei se realizează conform unor regulamente şi planuri de protecţie-conservare recomandate de Programul „Om-Biosferă", derulat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Astfel, ne dorim ca această zonă să devină atractivă pentru turişti, destinaţia fiind inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor.

Mai menționăm că fondarea Rezervaţiei a Biosferei în Moldova, va permite ţării să contribuie la promovarea imaginii sale la nivel internaţional şi va satisface cerinţele tratatelor internaţionale, la care Republica Moldova este parte şi aproximarea prevederilor directivelor şi standardelor europene pentru realizarea Strategiei pan-europene cu privire la conservarea diversităţii biologice.

Rezervaţia biosferei „Prutul de Jos" va avea o suprafaţă de 14771,04 ha şi include 9 localităţi din raionul Cahul, inclusiv terenuri silvice 824 ha din cadrul Ocolului silvic Slobozia - Î.S. întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Sud" Cahul, întreprinderea de stat Silvocinegetică „Manta-V" şi Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos".

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 288.

 

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 25.05.2018
   Total vizitatori - 1004858
 
Acces Rapid