Prima    Contact    Subdiviziuni    Harta    Flux RSS    Widget Informer
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Dezvoltarea proiectelor forestiere susținute de GEF

Dezvoltarea proiectelor forestiere susținute de GEF

15.02.2017   1099 
 

Conducerea  Agenției „Moldsilva" a avut o întrevedere cu experții unei misiuni din partea FAO, care se află în această perioadă într-o vizită de lucru la Chișinău. Au fost abordate detalii privind formularea unui proiect în domeniul silviculturii, combaterii degradării terenurilor, crearea și restabilirea fîșiilor forestiere de protecție, acestea fiind susținute de Fondul Global de Mediu (GEF).

Discuțiile s-au axat pe modalitatea de împadurire a terenurilor degradate atît a autorităților publice locale, cît și private, în prezent baza legislativă și normativă, inclusiv regulamentul și normele tehnice permit acest lucru.

Prezent la întrevedere, directorul Agenției "Moldsilva", Ion Cebanu, a făcut referință la faptul că, există cereri din partea autorităților publice locale și privaților privind crearea pădurilor. Astfel se conștientizează că lipsa de păduri se răsfrînge negativ asupra calității solurilor, degradării dar și productivității acestora.

În același context, reprezentantul Fondului Global de mediu, Anna Tengberg, a susținut ideea dezvoltării proiectului în zone geografice ale țării unde va exista, inclusiv colaborare dintre instituțiile de resort implicate, centrale și locale, ceea ce va asigura o continuitate și după încheierea proiectului.

Amintim că Agenția „Moldsilva" are experiență privind reabilitarea fîșiilor de protecție a terenurilor agricole, în mod special în zona de sud a țării, ceea ce a contribuit la prevenirea degradării solurilor prin împădurire.

La această etapa GEF identifică direcțiile în care ar putea susține activități cum ar fi: planificarea  utilizării pămîntului și îmbunătățirii managementului, inclusiv calității solurilor pentru agricultură, dar și beneficii pentru comunități.

Menționăm că Fondul Global de Mediu (GEF) reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Fondurile sunt utilizate pentru proiecte şi activităţi în următoarele domenii: biodiversitate, schimbarea climei, ape internaţionale, degradarea terenurilor, protecţia stratului de ozon şi substanţe chimice. Proiectele respective asigură legătura între procesele de soluţionare a problemelor de mediu locale, naţionale şi globale, concomitent contribuind la promovarea mijloacelor de existenţă durabile.

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 288.

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 23.05.2018
   Total vizitatori - 1001267
 
Acces Rapid