Prima    Contact    Subdiviziuni    Harta    Flux RSS    Widget Informer
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Intensificarea pazei împotriva incendiilor forestiere

Intensificarea pazei împotriva incendiilor forestiere

07.03.2017   550 
 

Odată cu încălzirea vremii în fondul forestier există riscul izbucnirii, dar și răspîndirii incendiilor. În acest context, Agenția "Moldsilva" a dispus entităților silvice subordonate să intensifice paza sectoarelor de pădure gestionate, conform Regulamentului securității antiincendiare, aprobat prin Hotarîre de Guvern (nr.740 din 17.06.2003).

Astfel,  se prevăd următoarele măsuri: elaborarea şi aprobarea graficelor de patrulare permanentă a fondului forestier; crearea şi întreţinerea fîşiilor mineralizate, construirea şi repararea drumurilor de însemnătate antiincendiară; suplimentarea numărului de paznici antiincendiari antrenaţi  în procesul de patrulare; dotarea întreprinderilor, ocoalelor, cantoanelor silvice și sectoarelor tehnice cu echipament  necesar de stingere a incendiilor; identificarea sectoarelor deosebit de periculoase cu desfășurarea acțiunilor concrete de îmbunătățire a pazei și profilaxiei antiincendiare; asigurarea tuturor posturilor cu utilaje și mijloace antiincendiare conform normelor stabilite, instruirea echipelor de pompieri silvici cu modalitatea de organizare a stingerii incendiilor.

De menționat că cea mai mare parte a incendiilor înregistrate în fondul forestier pe teritoriul Republicii Moldova sunt provocate intenționat, sau din neglijența și neatenția oamenilor, nerespectînd normele antiincendiare în special în perioadele secetoase, concomitent cu creșterea temperaturii sporește și suprafața pădurilor afectate de incendii.

În acest context în anul 2016 în fondul forestier național gestionat au fost înregistrate 83 cazuri de incendii, care au afectat o suprafață de 173 ha.

Totodată, atenţionăm că  în conformitate cu art. 84 al Codului Silvic sunt considerate contravenţii silvice, nimicirea şi vătămarea pădurilor ca  rezultat  al  incendierii sau folosirii neglijente a focului, încălcarea  regulilor  de  apărare  împotriva  incendiilor  şi regulilor sanitare în pădure. Persoanele fizice şi juridice, care se fac vinovate de aceste încălcări sînt trase la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 260

 

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 25.05.2018
   Total vizitatori - 1004335
 
Acces Rapid