Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Asistență financiară pentru proiectul Adaptarea la schimbările climatice

Asistență financiară pentru proiectul Adaptarea la schimbările climatice

15.06.2017   1689 
 

Conducerea Agenției „Moldsilva" a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale în cadrul căreia s-au discutat detalii privind activitățile propuse pe marginea proiectului Adaptarea la  schimbările climatice.

Săptamîna trecută Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare în sumă de 27,2 milioane de dolari SUA, acordată Republicii Moldova pentru Proiectul Adaptarea la schimbările climatice, care va oferi asistență pentru protecția gospodăriilor agricole, a pădurilor și pășunilor contra schimbărilor climatice în zone specifice, precum și pentru consolidarea sistemelor naționale de gestiune a dezastrelor naturale.

Specialistul forestier senior al Băncii Mondiale, Tuukka Castren a informat că, Agenția "Moldsilva" va implementa compartimentul împădurirea și reabilitarea terenurilor degradate, plantarea fîșiilor forestiere de protecție; crearea centrului național de semințe și genetică, producerea materialului săditor rezistent la schimbările climatice, inclusiv în containere cu o capacitate de 1 mln de bucăți.

În aceeași ordine de idei, directorul general al Agenției „Moldsilva", Ion Haralampov, a accentuat faptul că, activitățile planificate în cadrul acestui proiect va impulsiona relațiile dintre întreprinderile silvice subordonate și autoritățile publice locale, în vederea reabilitării pășunilor comunitare, fîșiilor de protecție , terenurile degradate.

Proiectul va sprijini Planul național de acțiuni pentru implementarea Strategiei de adaptare la schimbările climatice până în 2020. Obiectivele Proiectului Adaptarea la schimbările climatice sunt:

  • Creșterea gradului de adoptare a practicilor climatic-inteligente în peisaje rurale selectate prin: 1) susținerea expansiunii tehnologiilor climatic-inteligente și a practicilor agricole folosite de agricultori, precum și furnizarea de servicii consultative conexe; și 2) adoptarea sporită a serviciilor de irigare.
  • Creșterea gradului de rezistență la schimbările climatice al pădurilor și pășunilor din țară prin restabilirea terenurilor degradate la nivel de comunități și localități rurale, precum și îmbunătățirea managementului climatic-inteligent al resurselor silvice reproductive.
  • Consolidarea sistemelor naționale de management al climei și dezastrelor naturale și, în eventualitatea unei crize sau urgențe eligibile, acordarea finanțării imediate pentru o reacție rapidă la criza sau urgența respectivă.

La componenta "Gestionarea climatic-inteligentă a pădurilor și pășunilor" proiectul va sprijini investiţiile în împădurirea şi reabilitarea terenurilor şi păşunilor comunitare, cu accent pe: reabilitarea fâşiilor de protecţie - 750 ha; planificarea noilor fâşii de protecţie pe terenurile agricole - 560 ha; planificarea fâşiilor de protecţie riverane de-a lungul bazinelor hidrografice - 320 ha; reabilitarea terenului degradat (prin împădurire/reîmpădurire) - 1500 ha;  reabilitarea păşunilor comunitare degradate - 1000 ha.

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 260.

 

 

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 08.10.2019
   Total vizitatori - 1508196
 
Acces Rapid