Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Propuneri de extindere a proiectului susținut de GEF

Propuneri de extindere a proiectului susținut de GEF

31.05.2018   380 
 

Experții Băncii Mondiale au avut o întrevedere cu conducerea "Agenției Moldsilva", în contextul identificării unor noi domenii prioritare de extindere a activităților componentei III - Managementul durabil al terenurilor, din cadrul Proiectului „Sporirea competitivităţii agriculturii în Moldova", cofinanțat de Fundația Ecologică Globală (GEF).

Specialistul Superior de Mediu al Băncii Mondiale, Arcadie Capcelea, a reiterat faptul că sunt simțite rezultatele impactului activităților din componenta III a proiectului - reabilitarea fîșiilor forestiere de protecție și anume sub aspect ecologic (inclusiv sechestrarea carbonului), social, financiar, economic. Este important extinderea acestui proiect pentru următorii ani, sub același concept și în alte zone ale Republici Moldova, care se confruntă cu probleme similare - degradarea fîșiilor forestiere, în special cele care aparțin primăriilor.

În aceeași ordine de idei, directorul Agenției Moldsilva, Ion Haralampov, a apreciat propunerea reprezentanților proiectului, vizind extinderea activităților din component III - managementul durabil al terenurilor, prin lucrări de amenajare și reabilitare a peredelor forestiere, cu implicarea Institutului de Cercetari si Amenajări Silvice și a întreprinderilor silvice.

Menționăm că din iulie 2019 începe un nou ciclu de finanțare din partea GEF pentru următorii 4 ani, pe domenii cum ar fi: managementul durabil al terenurilor, biodiveristatea, schimbarile climatice. Astfel că, Republica Moldova poate obține finanțare ce include domeniile respective.

Efectele pozitive și interesul din partea autorităților publice locale pentru acest tip de activități, popularizează ideea, inclusiv în rîndul agricultorilor, de trecere la tehnologiile prietenoase terenurilor, care împiedică procesul de degradare și eroziune a solurilor, dar și importanța protecției fîșiilor forestiere.

Amintim că în cadrul proiectul Agricultura Competitivă, Agenția Moldsilva a beneficiat de tehnică forestieră în valoare de 2,3 mln dolari, iar entitățile subordonate au reabilitat 2250 ha de fîșii de protecție, în zona de sud a țării.

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 15.10.2019
   Total vizitatori - 1510552
 
Acces Rapid