Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Rezervația “Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

Rezervația “Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

16.11.2018   1958 
 

La 13 noiembrie 2018 la sediul UNESCO din Paris, a avut loc ceremonia de înmânare a Certificatului de înscriere a rezervației “Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei.  Evenimentul a fost precedat de o discuție a ambasadorului E. Druc, Delegat permanent pe lângă UNESCO, cu șeful Direcției Științe Ecologice din cadrul Secretariatului UNESCO, Miguel Clüsener-Godt, la care a participat, de asemenea, Anatolie Rîșina, Manager de proiect al Rezervației Biosferei “Prutul de Jos”.

În cadrul discuției, ambasadorul a subliniat importanța înscrierii rezervației “Prutul de Jos” în Rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată.

Rezervaţia Biosferei se instituie în conformitate cu Programul UNESCO “Omul şi biosfera” (Man and Biosphere Programme) şi are ca obiectiv conservarea elementelor şi formaţiunilor fizico-geografice, speciilor de plante şi de animale de importanţă naţională şi internaţională. Rezervaţia Biosferei are statut de instituţie de cercetări ştiinţifice şi se află în subordinea autorității centrale pentru mediu.

Amintim că Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO “Omul şi biosfera” (MAB) a aprobat dosarul Rezervației Biosferei “Prutul de Jos”, în cadrul reuniunii din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie 2018. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în Republica Moldova. Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei numără în prezent 686 de situri naturale de importanță internațională în 122 de țări.

Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din RM a fost susţinută de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, proiect din cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în programul „Consolidarea reţelei de arii naturale protejate pentru protecţia biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Delta Dunării şi Prutul Inferior – PAN Nature” implementat de Agenția Moldsilva. Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos este situată în partea de sud a Republicii Moldova în lunca inundabilă a râului Prut.

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 18.04.2024
   Total vizitatori - 4412612
 
Acces Rapid