Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Ziua lucrătorului din silvicultură

Ziua lucrătorului din silvicultură

20.09.2019   2381 
 

20 septembrie Chișinău – Angajații din ramura silvică a Republicii Moldova au marcat 24 de ani de activitate, organizând sărbătoarea profesională ”Ziua lucrătorului din silvicultură”, instituită prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 405 din 19.06.1995.

 

Cu acest prilej, la Șoldănești, s-au  reunit colaboratorii structurilor teritoriale ale ”Moldsilva”, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspecției Pentru Protecția Mediului, Agenției de Mediu,  Autorităților Publice Locale, dar și oaspeți de la ”Romsilva” din România, angajați într-o frumoasă colaborare cu silvicultorii de la noi. Sărbătoarea profesională a celor ce contribuie la gestionarea eficientă a fondurilor forestier și cinegetic a adus în prim-plan nu doar felicitările de rigoare, dar și discuții despre problemele actuale și obiectivele de ramură, reieșind din programele sectoriale de dezvoltare.

 

Domnul Valeriu Caisîn, directorul Agenției ”Moldsilva”, a reiterat faptul că pădurilor le revine rolul esențial la îmbunătățirea condițiilor de mediu. ”Obiectivul general de activitate al autorității silvice centrale se axează pe asigurarea unei dezvoltări durabile, gestionarea pe principii ecologice, în baza amenajamentelor silvice, a fondurilor forestier și cinegetic, dar și conservarea biodiversității ecosistemelor forestiere”, a menționat oficialul.

 

Îndemnul directorului Agenției ”Moldsilva” la implementarea reformelor și metodelor noi de activitate, a fost argumentat de rezultatele excelente obținute de Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni, Întreprinderile pentru silvicultură Șoldănești și Iargara și Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”. Acestea s-au învrednicit de mențiuni speciale pentru regenerarea pădurii, cultivarea materialului forestier de reproducere și organizarea activităților de conservare și dezvoltare a biodiversității în cadrul ariilor naturale protejate de stat.

 

Totodată, în cadrul Zilei lucrătorului din silvicultură, au fost omagiați și laureații concursului ”Cel mai bun pădurar”, care urmând o tradiție frumoasă, este deja la ediția XXI. Învingător al acestui concurs, deosebit prin diversitate și pregătire multilaterală, a devenit pădurarul Valeriu Țurcan din cadrul Întreprinderii silvice Edineț. Anastasia Ciobanu de la Întreprinderea silvică Călărași a ocupat locul doi, iar Victor Burlacu de la Hîncești-Silva și Natalia Iordachi de la Rezervația Naturală ”Pădurea Domnească”, au obținut diplome de gradul III.

 

Meritele deosebite și aportul consistent la restabilirea și promovarea fondului forestier și educația eco-forestieră ale silvicultorilor moldoveni, au fost apreciate și prin înmânarea insignelor pentru anii dedicați acestui domeniu, inclusiv veteranii cu stagii de peste 20 de ani.

 

Notă: Agenția ”Moldsilva” este autoritatea administrativă în subordinea organului central de mediu al administrației publice, abilitată să asigure implementarea politicii de stat în domeniile silviculturii și cinegeticii, în scopul dezvoltării durabile a sectorului forestier şi cinegetic din fondul forestier, asigurînd protecţia şi paza pădurilor şi faunei, menţinerea şi conservarea biodiversităţii în Republica Moldova.

Actualmente în cadrul Agenției ”Moldsilva” activează circa 4500 de specialiști, iar suprafețele împădurite ale Republicii Moldova constituie 12,7% din teritoriul național.

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 15.04.2024
   Total vizitatori - 4406488
 
Acces Rapid