Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / DEZVOLTAREA SECTORULUI FORESTIER ÎN DISCUŢIILE SILVICULTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA

DEZVOLTAREA SECTORULUI FORESTIER ÎN DISCUŢIILE SILVICULTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA

17.03.2023   365 
 
În perioada 15-16 martie, curent, o delegaţie a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, condusă de directorul general Daniel Nicolaescu, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitaţia directorului Agenţiei „Moldsilva” Valeriu Caisîn.
Silvicultorii din cele două ţări s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta aspectele colaborării bilaterale, proiectele comune ce au în vizor dezvoltarea sectorului forestier, dar şi exemplul de cooperare transfrontalieră prin care Republica Moldova a beneficiat în această iarnă de lemn de foc din România. Acest proiect s-a realizat datorită cooperării exemplare dintre instituţii de stat din Republica Moldova şi România, organizaţii internaţionale, autorităţi publice centrale şi locale, iar în cadrul acestei vizite s-a discutat despre evitarea aspectelor problematice de procedură, în eventualitatea unor măsuri similare pe viitor.
În contextul acestei întrevederi, au mai fost abordate subiecte ce ţin de Programul Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor, impactul schimbărilor climatice asupra fondului forestier, combaterea dăunătorilor, dezvoltarea ariilor protejate, dar şi alte teme de rezonanţă pentru dezvoltarea sectorului forestier de pe ambele maluri ale Prutului.
Totodată, silvicultorii implicaţi în dialogul moldo-român au optat pentru amplificarea cooperării pe segment forestier cu identificarea unor noi posibilităţi şi proiecte importante de dezvoltare a pădurilor.
Delegaţia Romsilva condusă de directorul general Daniel Nicolaescu, în contextul acestei vizite, a mai avut întrevederi la Întreprinderile pentru Silvicultură Bălţi şi Chişinău, entităţi silvice teritoriale din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, ce au fost implicate în procedura livrării lemnului de foc din România pentru ţara noastră.
Notă: În contextul evitării crizei energetice din iarna 2022-2023, o cantitate de 2100 m.c. de masă lemnoasă din România a fost importată și distribuită gratuit persoanelor social vulnerabile din ţara noastră şi familiilor care au găzduit refugiaţi ucraineni. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a achiziționat masa lemnoasă din România, semnând contracte de procurare prin intermediul Agenţiei „Moldsilva” şi entităţilor silvice teritoriale din Chişinău şi Bălţi.).
 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 19.04.2024
   Total vizitatori - 4414957
 
Acces Rapid