Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Apelul Directorului general al Agenției "Moldsilva" către angajații din silvicultură

Apelul Directorului general al Agenției "Moldsilva" către angajații din silvicultură

16.09.2015   1427 
 

La Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice s-a desfășurat o ședință tehnică cu participarea directorilor și inginerilor silvici șefi ai entităților subordonate Agenției „Moldsilva". Pe ordinea de zi au fost abordate mai multe subiect printre care: implimentarea pe parcursul anului curent al Planului național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră, desfășurarea procesului de implimentare a activităților din cadrul Proiectului "Agricultura Competitivă în Moldova" (PACM), sub-componenta "Sprijinul pentru Reabilitarea Perdelelor Forestiere de Protecție".

În startul ședinței de lucru, Directorul general al Agenției „Moldsilva", Ion Cebanu,a venit cu un apel și a cerut tuturor angajaților din ramura silvică care au probleme de integritate să părăsească sistemul, " niciun lucrător silvic să nu fie implicat în scheme sau sisteme ce comit acțiuni ilegale inclusiv în detrimentul fondului forestier și al imaginii Agenției "Moldsilva", să fie regulă la nivel de entitate silvică pe intern, fiind întreprinse măsuri de rigoare, aici avînd și susținerea Ministerului Mediului", a mai precizat Ion Cebanu.

Totodată, întrunirea s-a axat pe realizările și problemele existente în procesul de desfășurare a proiectelor menționate. În cadrul acțiunilor prevăzute de Planul național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră în anul 2015 au fost efectuate o serie de lucrări cum ar fi: atribuirea de către primării a terenurilor pentru împădurire cu o suprafață de 3845 ha; ridicarea în plan a terenurilor primăriilor cu suprafața de 2446 ha; elaborarea și aprobarea Ghidului tehnic privind împădurirea terenurilor degradate. În toamna anului 2014- primavara 2015, în pepinierile Agenției „Moldsilva" au fost semănate 66 de specii de culturi silvice pe o suprafața totală de cca.71,43 ha, iar în toamna anului curent se prognozează obținerea a cca. 13 mln de puieți.

În cadrul Proiectului "Agricultura Competitivă în Moldova" (PACM), sub-componenta "Sprijinul pentru Reabilitarea Perdelelor Forestiere de Protecție" au fost programate pentru reabilitare în anul 2015 - 712 ha, care sunt situate pe teritoriul a 62 primării, în 13 raioane administrative. Către sfîrșitul lunii septembrie 2015 se preconizează realizarea lucrărilor de reabilitare a perdelelor forestiere prin lucrările de ajutorare a regenerării naturale, reconstrucție, rărituri, tăieri de igienă, tăieri de îngrijire în arborete tinere, elagaj, în volum total de 387,20 ha. Totodată, specialiștii ICAS au avut întrevederi cu reprezentanții primăriilor participante în proiectul PACM (primari, ingineri cadastrali, consilieri etc.) cu scopul de a discuta aspecte ce țin de implementarea proiectului și de a le oferi consultanța tehnică corespunzătoare.

 

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 288.

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 18.10.2019
   Total vizitatori - 1512472
 
Acces Rapid