Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Ultima sesiune a Comitetului Interguvernamental de Negociere

Ultima sesiune a Comitetului Interguvernamental de Negociere

11.06.2013   2320 
 

Săptamîna curentă, la Varşovia, Polonia se desfăşoară cea de-a IV-a sesiune a Comitetului Interguvernamental de Negociere  (www.forestnegotiations.org), cu scopul elaborării unui acord cu forță juridică obligatorie privind pădurile din Europa. La eveniment participă peste 150 de membri, reprezentanţi ai 34 de țări și 15 organizații de observatori. Republica Moldova este reprezentată la această sesiune de Agenţia „Moldsilva”.

La deschiderea oficială a celei de-a IV-a sesiuni a asistat Marcin Korolec, Ministrul Mediului al Republicii Polone, care a susţinut că: ,,este o onoare pentru Republica Polonia găzduirea acestor negocieri care sunt pe cale de a ajunge la o decizie istorică cu privire la acordul juridic care va asigura viitorul pădurilor noastre”. Potrivit ministrului, pădurile și durabilitatea lor sunt pe prima linie în abordarea provocărilor precum: schimbările climatice, deficitul de resurse naturale, pierderea biodiversității, deșertificarea și întrebări de energie. La fel, a mai menționat că ,,acordul este stabilit pe o fundație solidă iar colaborarea miniștrilor europeni a îmbunătățit considerabil capacitatea tuturor de a aduce o perspectivă cu adevărat universală la politica de pădure, ca principiu călăuzitor este alegerea sustenabilităţii. Cred că aceste zile ale sesiunii sunt cruciale nu numai pentru viitorul nostru, dar și pentru generațiile viitoare atît în Europa cît și pe alte continente” a conchis ministrul mediului polonez.

Președintele Comitetului Interguvernamental de Negocieri, Jan Heino a subliniat că: ,,obiectivul acestei sesiuni este de a încheia negocierile, apreciind şi spiritul de compromis ce garantează buna desfășurare a muncii asupra finalizarii textului acestui acord”.

Astfel pînă la sfîrşitul acestei săptămîni în cadrul celei de-a IV-a și ultimei sesiuni, sunt preconizate discuţii şi decizii referitoare la aspecte de respectare a aranjamentelor instituționale și cele de finanțare.

Conform prevederilor mandatului Oslo, Comitetul va prezenta rezultatele la Conferința ministerială extraordinară, Forest Europe, care va fi convocată în luna noiembrie la Madrid pentru examinare, adoptare și posibilitatea de semnare a acestui acord.

 

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact:022 277 288; 069141201.

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 09.11.2020
   Total vizitatori - 2179055
 
Acces Rapid