Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Tehnica forestieră din cadrul Proiectului ”Sporirea competitivității agriculturii în Moldova” a fost transmisă Agenței "Moldsilva"

Tehnica forestieră din cadrul Proiectului ”Sporirea competitivității agriculturii în Moldova” a fost transmisă Agenței "Moldsilva"

24.03.2014   1277 
 

La pepiniera silvică Bălțata (ÎS Chișinău) a avut loc  ceremonia oficială de transmitere a tehnicii forestiere în valoare de 2,3 mln dolari, de la  Ministerul Mediului către Agenția Moldsilva.  Proiectul „Sporirea competitivităţii agriculturii în Moldova" care include şi o sub-componentă forestieră „Sprijin pentru restabilirea perdelelor forestiere de protecţie" are ca scop reabilitarea a circa 1300 perdele forestiere deținute de 84 primării cu o suprafaţă totală de 2200 ha.

 În acest context Agenția Moldsilva a realizat un studiu privind starea reală a fîșiilor forestiere de protecție din țară, creînd o bază electronică de date. În rezultat, au fost punctate un șir de acțiuni care necesită a fi întreprinse, cum ar fi: reconstrucția ecologică a arboretelor degradate, pregătirea solului pentru lucrările de regenerare și extindere a terenurilor cu vegetație forestieră inclusiv restabilirea propriu-zisă a perdelelor forestiere de protecție.

Prezent la eveniment, Directorul general al Agenției Moldsilva, Ștefan Chitoroagă, a remarcat importanța acestui proiect de reabilitare a fîșiilor forestiere, care este un lucru eficent și pentru agricultura țării deoarece aceste fîșii de protecție mențin și chiar îmbuntățesc fertilitatea solului iar tehnica forestiera va fi utilizată și după încheierea proiectului rămînînd în întreprinderile silvice, care va contribui la realizarea planului de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră în țara noastră, a conchis Ștefan Chitoroagă.

 În aceeași ordine de idei, Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a menționat  că ajutorul oferit în cadrul Proiectului „Sporirea competitivităţii agriculturii în Moldova" vine să suplineze acele pierderi care se înregistrează anual în urma degradării solurilor , deoarece lipsa perdeleor forestiere sau starea lor nesatisfăcătoare nu asigură nivelul  dorit de protecție a terenurilor agricole împotriva intemperiilor.

Managerul de Țară al Oficiului Băncii Mondiale,  Abdoulaye Seck, a precizat că modernizarea tehnicii forestiere, prima de această capacitate din ultimii 20 de ani poate avea impact pozitiv suplimentar la obiectivele și rezultatele proiectului. Beneficiarii finali ai proiectului vor fi comunitățile, deaceea, se conteaza mult pe  autoritățile publice locale care împreună cu populația locală să fie responsabili de întreținerea fîșiilor forestiere pe viitor.

Cele 23 de unități de tehnică forestieră include 10 tractoare defrișatoare, 8 tractoare cu diferită capacitate tehnică, 4 buldozere cu șenile de tonaj greu și mediu, 2 treilere, 2 case mobile și 2 ateliere auto, 2 automobile tip SUV, 2 microbuze precum și un set impunător din circa 33 utilaje de dotare a tractoarelor  - plug, freză, cultivator, mașină de plantare, sacrificator grapa. Tehnica forestieră a fost procurată din China, Ucraina, Federația Rusă, Uniunea Europeană iar tot setul de utilaj forestier este din Republica Moldova. Tehnica este destinată pentru dotarea a două detașamente și trei brigazi mobile ale Întreprinderilor Silvice: Chișinău, Tighina, Hincești, Cahul și Iargara.

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact:022 277 288; 069141201. 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 15.02.2019
   Total vizitatori - 1241646
 
Acces Rapid