Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Problemele din fondul forestier au fost discutate în cadrul unei conferințe de presă

Problemele din fondul forestier au fost discutate în cadrul unei conferințe de presă

03.04.2015   2108 
 

Starea fondului forestier național cu referință la tăierile ilicite, arenda pădurii și gestionarea stejăretelor au fost principalele teme abordate în cadrul unei conferințe de presă organizată de către Agenția "Moldsilva".  Aceste fiind unele din cele mai stringente probleme ale sectorului forestier care necesită o intervenție promtă și imediată din parte structurilor și specialiștilor din domeniu, de atitudinea cărora depinde dezvoltarea în continuare a sectorului silvic.

Directorul general al Agenției Moldsilva, Iurie Apostolachi, s-a referit la faptul că toate pădurile Republicii Moldova trebuie să dezvolte o calitate distinctă -stabilitatea, capacitatea de a rezista adversităților climatice și impactului uman.. „Avem probleme multiple și provocări suficiente, nu mai avem timp pe care putem sa-l irosim, și este necesar să ne concentram la identificarea soluțiilor", a mai specificat, Iurie Apostolachi.  

In anul 2011 Programul regional ENPI FLEG a realizat un studiu privind recoltarea si consumul lemnului in Republica Moldova concluzia caruia a indicat faptul ca, sunt autorizate pentru taieri un volum de masa lemnoasa de 500 mii m3 iar anual consumul lemnului energetic este de un milion de m3, acest raport tinde sa se mnetina pina in prezent.

În aceeași ordine de idei, Coordonatorul național al programului regional ENPI FLEG, Aurel Lozan, a menționat că la baza realizării acestui studiu au fost 3 surse: informațiile oficiale, rapoarte, statistica; date furnizate de autoritățile publice locale; sondaj direct realizat în rîndul consumatorilor." Pădurile sunt gospodărite nesustenabil/nedurabil ceea ce ne face să concluzionam că pădurile noastre sunt supuse unei presuni enorme inclusiv factorul uman" a conchis, Aurel Lozan.

În același context, Directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Dumitru Galupa s-a referit și la o altă problemă a fondului forestier - starea de protecție a pădurilor ce se caracterizează prin scăderea rezistenței biologice, factor al schimbarilor climatice care amplifică fenomenul de vulnerabilitate al pădurilor, astfel că persisită focarele de dăunatori defoliatori fitofagi. „În anul curent suprafața focarelor care vor fi supuse combaterii aeriene este de 39 mii de ha care va fi efectuată în perioada aprilie-mai" a mentionat, Dumitru Galupa.

 

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 288022 277 288 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 21.05.2020
   Total vizitatori - 1902444
 
Acces Rapid