Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Noutăţi / Discuții și consultații cu experții privind procesul de reformă forestieră

Discuții și consultații cu experții privind procesul de reformă forestieră

17.12.2012   3283 
 

În contextul procesului de reformare a sectorului forestier național și la invitația Agenției Moldsilva, doctorul în științe economice, rector al Institutului de proiectări silvice din Moscova,  Anatol Petrov, a facut o prezentare cu tema "Experiența reformei sectorului forestier în țările cu economia de piață în curs de dezvoltare" scopul seminarului a fost oferirea de consultanță specialiștilor din Republica Moldova privind schimbările din domeniul forestier.

În cursul prezentări, Anatol Petrov a facut referință la faptul că:  reforma poate însemna și politică dar are aceleaș mesaj și trebuie să aiba un complex de măsuri și cu ideea să fie un model nou de dezvoltare. Măsurile respective trebuie sa conțină cîteva scopuri: economic adica din pădure să fie obținut mai mult venit, social - pădurea pentru om și ecologic - pădurea pentru mediul înconjurător. În final trebuie de obținut un echilibru între aceste scopuri. De exemplu, în China scopul economic domină, astfel s-a uitat pentru moment de ecologie, care în această țară este catastrofală inclusiv s-a uitat de rolul social pe care îl are pădurea, deaceea fiecare țară trebuie să decidă independent asupra acestei balanțe care include politica forestieră, ce este un indicator ce ghidează direcția de dezvoltare al sectorului, a specificat Anatol Petrov, doctor în economie.

Directorul general, Ion Lupu a susținut că, sunt binevenite astfel de întilniri cu specialiștii străini din domeniu în contextul implimentării cu succes a reformei forestiere.

Aminitm că în luna martie a acestui an a fost lansat procesul de elaborare a strategiei de reformă instituțională a sectorului forestier national cu participarea specialiștilor Agenției Moldsilva, programului ENPI FLEG (Banca Mondiala, IUCN, ADA), pe parcurs au fost desfășurate mai multe consultari publice cu implicarea instituțiilor de stat, academicieni, societatea civila, ONG-uri.

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 01.02.2023
   Total vizitatori - 3485374
 
Acces Rapid