Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Vizita delegației Serviciului Forestier American în Republica Moldova

Vizita delegației Serviciului Forestier American în Republica Moldova

20.11.2023   413 
 

 

               În perioada 5-9 Noiembrie Republica Moldova a găzduit o delegație a Oficiului de Programe Internaționale al Serviciului Forestier American în cadrul proiectului "Moldova Seed Bank and Nursery Capacity Building" (”Consolidarea capacității băncii de semințe și a pepinierelor din Moldova”).

 Acest proiect este destinat să sprijine și să dezvolte capacitățile pepinierelor silvice din Moldova în producerea materialului săditor de calitate. Această importantă colaborare internațională aduce împreună experți din domeniul silviculturii din Statele Unite ale Americii și specialiștii din Republica Moldova cu scopul de a îmbunătăți producția materialului forestier de reproducere în pepiniere și de a promova dezvoltarea puieților forestieri cu rădăcină protejată.

Pe parcursul acestei săptămâni s-au desfășurat mai multe activități cu participarea oaspeților din America și specialiștilor Agenției ”Moldsilva”, printre care și Seminarul de schimb de experiență și diseminare de bune practici la ICAS cu participarea Directorului Agenției „Moldsilva” Valeriu Caisîn. Participanții au avut oportunitatea de a învăța din experiența internațională și de a discuta despre metodele eficiente de producere a materialului forestier de reproducere în pepiniere conform *conceptului de plantă – țintă. *Conceptul de planta-țintă este o abordare ce are la bază selectarea practicilor de producere a materialului săditor în funcție de factorii limitativi identificați pe siturile de reîmpădurire, precum și de țintire a caracteristicilor fiziologice și morfologice specifice care pot fi corelate cantitativ cu succesul plantării. Tot în cadrul acestui eveniment Iulian Mamai, Directorul adjunct al Agenției Moldsilva, a prezentat activitățile din  cadrul Programului Național de Împădurire și Reîmpădurire, precum și cele planificate pe viitor.

La pepiniera Ocolului Silvic Hîrbovăț s-au desfășurat două workshop-uri axate pe producerea puieților forestieri cu rădăcină protejată, la care au participat experții din Statele Unite ale Americii, specialiștii Întreprinderii de Stat Tighina și altor entități silvice din țară, precum și reprezentanții sectorului privat.

În cadrul evenimentelor au avut loc și activități practice axate pe creșterea puieților forestieri cu rădăcină protejată, au fost abordate teme precum manipularea semințelor, pregătirea mediului pentru plantare/stratificare, managementul dăunătorilor și buruienilor, plantarea semințelor, managementul condițiilor ambientale, managementul apei și etichetarea loturilor și păstrarea evidenței.

 Scopul principal al proiectului ”Consolidarea capacității băncii de semințe și a pepinierelor din Moldova” este facilitarea schimbului de experiență și transferul de cunoștințe și bune practici între specialiștii din Statele Unite ale Americii și Republica Moldova.

Prin această colaborare, se urmărește îmbunătățirea gestionării pepinierelor și producția de puieți forestieri de calitate în Moldova, contribuind astfel la conservarea și dezvoltarea durabilă a resurselor forestiere din țară.  

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 20.06.2024
   Total vizitatori - 4551751
 
Acces Rapid