Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Iarna silvicultorii sporesc grija faţă de animalele pădurii

Iarna silvicultorii sporesc grija faţă de animalele pădurii

23.01.2024   80 
 

 

Atenţia silvicultorilor pentru fauna şi flora Republicii Moldova este constantă şi implică responsabilitate şi conformitate a unor standarde justificate şi acceptate în acest domeniu. În perioada de iarnă, şi mai ales odată cu înteţirea gerurilor şi căderea zăpezii, grija faţă de vieţuitoarele pădurii necesită o abordare mai complexă şi mai specifică. Pădurarii au grijă ca în locurile special amenajate, animalelor să nu le lipsească cele necesare pentru alimentare. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă este vorba despre întreprinderile silvo-cinegetice sau orice altă entitate silvică din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, ce gestionează fond forestier din proprietatea publică a statului.

Anual, silvicultorii redirecţionează circa 1,3 mln de lei pentru a asigura hrana animalelor din pădure. Pe parcursul anului 2023 la compartimentul gospodărirea cinegetică au fost îndeplinite o serie de măsuri biotehnice în asigurarea  condiţiilor optime pentru reproducerea şi conservarea faunei cinegetice. În acest context menţionăm confecţionarea şi reparaţia a circa 1200 de unităţi de construcţii şi instalaţii cinegetice şi executarea lucrărilor de creare și întreținere a ogoarelor pentru hrana vânatului, pe o suprafață de 87,2 ha. Concomitent au fost pregătite circa112,6 mii de frunzare pentru iarnă, s-a colectat și pregătit un volum de 404,5 tone hrană complementară, suplimentar mai fiind achiziţionate alte 27,1 tone.

În hrănitoarele special amenajate pentru animale, întotdeauna se găseşte fânul sau alte furaje, diferite cereale, rumeguşul de măr şi neapărat sarea, un element ce conţine minerale importante pentru dezvoltarea lor. De obicei, în aceste locuri amenajate pentru hrană, se apropie cerbi, mistreţi, căprioare, iepuri, dar şi alte specii de animale şi păsări, de care silvicultorii au grijă să facă faţă temperaturilor scăzute şi zăpezii şi să nu-şi părăsească habitatul natural.

Gestionarea corectă a faunei existente în Fondul Cinegetic Naţional are un impact enorm și constant asupra mediului înconjurător și asigură echilibrul ecologic necesar, ceea ce reprezintă scopul şi misiunea de bază a gospodăririi cinegetice, un obiectiv comun al Ministerului Mediului, Agenției ,,Moldsilva” cât și a întregii societăți. 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 21.02.2024
   Total vizitatori - 4296014
 
Acces Rapid