Prima / Comunicare / Comunicate de presa /
Cercetări pedologice în zona protejată a Rezervației „Codrii”
Cercetări pedologice în zona protejată a Rezervației „Codrii”În zona strict protejată a Rezervației „Codrii” se desfășoară cercetări pedologice, în scopul conservării și ameliorării biodiversității și a potențialului productiv. În general, zonele strict protejate ale rezervațiilor sunt sectoare cu cercetări de amploare, ce implică factorii științifici și mediul natural în identificarea particularităților pentru studii aprofundate, întru realizarea prevederilor Strategiei dezvoltării durabile a sectorului forestier din Republica Moldova.
În acest scop au fost studiate și documentate 5 profiluri de sol din acest sector și s-au prelevat probe de sol, ce ulterior vor fi determinate și analizate în Laboratorul Universității de Stat din Moldova. Efortul activităților din teren aparține unei echipe din componența căreia fac parte dr. Tatiana Nagacevschi - conferențiar universitar, dr. Stela Curcubeț, dl Vladislav Grati - lector universitar, în colaborare cu specialiștii din cadrul rezervației dr. Ecaterina Barcari - colaborator științific coordonator în silvicultură și dr. Natalia Jardan – vicedirector.
Referitor la importanța acestor prelevări de probe, doamna Jardan a menționat: ”Rezervația „Codrii” acordă o atenție deosebită zonei cu protecție integrală, sector în care se desfășoară doar cercetări științifice. Solul are un rol polifuncțional și necesită un studiu mai amplu și în regim de monitorizare”.
Învelișul de sol al Rezervației „Codrii” este caracteristic pentru Podișul Central al Moldovei. Interacțiunea factorilor pedogenetici au condiționat formarea și răspândirea teritorială a solurilor zonale automorfe – brune și cenușii, în cadrul cărora se includ fragmentar soluri litomorfe (vertice) și hidromorfe, în vâlcele și lunci – soluri dinamomorfe – deluviale și aluviale. Rarități pedologice în cadrul Rezervației prezintă vertisolurile, protosolul și solurile aluviale turbice.
|