Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Rezervația Naturala ”PLAIUL FAGULUI” gazdă pentru elevii și profesorii Gimnaziului din Bahmut

Rezervația Naturala ”PLAIUL FAGULUI” gazdă pentru elevii și profesorii Gimnaziului din Bahmut

22.02.2019   2711 
 

Centrul de Informare și Educație Ecologică "Rădenii Vechi",  din cadrul Rezervației Naturale "Plaiul Fagului" a fost gazdă pentru  elevii și profesorii  Gimnaziului Bahmut.

Colaboratorii din cadrul rezervației au prezentat informații privind flora și fauna ariei protejare "Plaiul Fagului", precum și cauzele ce duc la încălzirea globală.

Au menționat că pe teritoriul rezervației se întâlnesc cca 900 specii de plante, dintre care plantele vasculare alcătuiesc  640 specii, lichenii -  50 specii și alte specii. Din numărul total de specii floristice 77 au devenit rare, alcătuind aproximativ 33 % din speciile rare de flora spontană a Republicii Moldova. Preponderent în această rezervație cresc astfel de specii că mălinul, pana zburătorului, perișorul, ferigile și altele. Făgetele, care sunt cel mai mult răspândite aici, comparativ cu restul teritoriului republicii, alcătuiesc 260 ha sau         5 % din teritoriul rezervației. Sectoarele cu stejar ocupă  230 ha sau aproximativ 4 % din teritoriu.

Aria naturală este interesantă și atractivă din punct de vedere al complexului faunistic, adăpostind și asigurând condiții de viețuire și hrană pentru mai multe specii de mamifere, păsări și insecte (complexul entomofaunei este bine reprezentat în lunca văii Bîcului), dintre care: cerb, cerb pătat, cerb lopătar, mistreț, jder de pădure, pisică sălbatică, bursuc, hermelină, veveriță, specii de lilieci, buhă mare sau cucuvea.

Un alt aspect care a fost abordat,  a fost  pădurea și rolul ei în vederea  schimbărilor climatice și fenomenele încălzirii globale. Menționînd că una din cele mai importante căi de fixare a bioxidului de carbon și influența benefică asupra climei o au extinderea suprafețelor împădurite. La ora actuală se manifestă din ce în ce mai evident tendința de încălzire globală fapt ce provoacă secete, inundații și intensificarea uraganelor.  

Rezervația reprezintă în fond un depozit natural al unui număr substanțial de specii de plante și animale care au un regim strict de protecție.

De pe teritoriul rezervației izvorăște râul Bîc, în bazinul căruia se află și capitala Chișinău.

Cristi Chiriac elevul clasei a-VIII, a vorbit despre rezervații, care reprezintă spații naturale, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unui sau a mai multor componente ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic.

Inginerii silvici au venit cu un set de cărți pentru biblioteca gimnaziului, vorbind  despre importanța cărții, cît  de înțelegătoare  este, încât atunci când n-ai înţeles-o, te aşteaptă să revii.

La finele orelor elevii au efectuat o vizită la țarcul cu animale sălbatice, care se află pe teritoriul rezervației.

Amintim, că Centrul de Informare și Educație Ecologică "Rădenii Vechi" a fost realizat în cadrul proiectului "Dezvoltarea turismului rural pe teritoriul raionului Ungheni prin utilizarea durabilă a resurselor naturale", finanțat de Programul Polska Pomoc, Polonia.

22.02.2019

Date de contact:

Serviciul relații publice și informare

Contact: 067555200 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 23.05.2024
   Total vizitatori - 4480300
 
Acces Rapid