Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Lansarea obiectivului turistic “Dumbrava cu stejari seculari”

Lansarea obiectivului turistic “Dumbrava cu stejari seculari”

18.10.2019   2225 
 

 

Evenimentul de lansare a obiectivului turistic“Dumbrava cu stejari seculari”  a avut loc în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, joi, 17 octombrie, curent.

Este vorba despre o activitate importantă pentru această localitate, ce se realizează în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului rural în Dubăsarii Vechi, în baza resurselor naturale și culturale”. Acest proiect este implementat de Asociația Fondul Local Goldap din Polonia, în parteneriat cu Administrația Publică Locală din satul Dubăsarii Vechi, cofinanțat în cadrul asistenței poloneze pentru dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia. Parteneri locali ai proiectului, menit să aducă beneficii localităților noastre, sunt Agenția „Moldsilva” și Asociația Obștească „Iedera-Dubăsarii Vechi”.

“Dumbrava cu stejari seculari” este un monument al naturii, unic în Republica Moldova, după numărul de arbori seculari, concentrați pe o suprafață limitată. Stejarii din acest loc, care acum  a obținut bănci, gard de protecție, iluminare și alte aspecte de modernizare, grație partenerilor polonezi, au vîrste ce depășesc 200 de ani.

Prezent la eveniment, Excelența sa Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polonia la noi în țară a menționat că realizarea acestui proiect este un exemplu de prietenie al popoarelor și țărilor, iar prin acest gest s-a pus valoare pe un loc minunat din Dubăsarii Vechi.

Ghenadie Grubîi, reprezentantul Agenției „Moldsilva”, a accentuat faptul că importanța acestui loc vine să ne reamintească despre fatul că stejarul, de fapt, este arborele ce ne reprezintă și neamul. „Prin acest exemplu de colaborare dintre Asociația Fondul Local Goldap, Administrația Publică Locală din satul Dubăsarii Vechi și Autorității Administrative Centrale „Moldsilva”, s-a reușit păstrarea și amenajarea unui loc minunat de recreare pentru cetățenii noștri”, a punctat specialistul principal al Direcției fond forestier, arii protejate, paza și protecție.

Ulterior, copilașii din localitate au adus un omagiu pădurii, iar cei prezenți la eveniment, au  plantat puieți de stejari și au admirat Dumbrava cu stejari seculari, monumentul ce își schimbă înfățișarea, pe zi ce trece, grație unei colaborări exemplare.

Notă: “Dumbrava cu stejari seculari” se află în partea de nord a satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni și are o suprafață de 5 hectare unde cresc circa 200 de arbori. Cei mai viguroși dintre ei depășesc 1,5 metri în diametru.

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 23.05.2024
   Total vizitatori - 4490072
 
Acces Rapid