Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Silvicultorii din România şi Republica Moldova antrenaţi în activităţi comune

Silvicultorii din România şi Republica Moldova antrenaţi în activităţi comune

24.05.2021   1419 
 

 

24 mai Chişinău - O delegaţie a Agenţiei „Moldsilva” condusă de Dumitru Cojocaru directorul instituţiei, a efectuat în perioada 17-21 mai, curent, o vizită de documentare şi schimb de experienţă în România.

Agenţia „Romsilva”, la invitaţia căreia a devenit posibil acest eveniment, a fost reprezentată de către directorul general, Teodor Tigan, conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor, dar şi directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu - gazda acestei reuniuni de la Ocolul Silvic Stulpicani.

Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au făcut un schimb util de opinii referitor la dezvoltarea şi continuitatea  pădurilor, perfecţionarea cadrului legal pentru sporirea activităţii benefice şi protejarea fondului forestier şi măsurile ce pot fi implementate pentru viitorul pădurilor.

În cadrul şedinţelor practice s-a abordat pe larg tema campaniilor de regenerare, modul lor de organizare şi posibilităţile de antrenare a societăţii civile pentru plantarea arborilor şi concepţia de dezvoltare a ariilor naturale protejate. În acelaşi context s-a convenit şi despre vizita de răspuns a silvicultorilor români, ce va aborda în exclusivitate activităţile de regenerare şi este preconizată pentru luna iulie 2021.

La Ocolul Silvic Mălini, silvicultorii moldoveni au realizat un schimb util de păreri referitor la aspectele economice, contabilizare şi evidenţă a masei lemnoase pe picior şi organizarea licitaţiilor, aceste activităţi fiind abordate, în special de către Vasile Rusu, director al Direcţiei Economice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor şi Violeta Buruian contabil-şef al Agenţiei „Moldsilva”.

Totodată, discuţiile silvicultorilor au făcut referire la dezinformarea ce vizează fondul forestier, interpretarea tendenţioasă a unor lucrări silvotehnice şi principiile de informare veridică a publicului şi au apreciat faptul că în România nu există multitudinea de verificări şi controale inopinate în fondul forestier, conform unor sesizări bazate pe percepţii, excepţie fiind cazurile în care se solicită expertiza economică, cu argumentele corespunzătoare. Colegii români au recomandat deblocarea exportului masei lemnoase, cu posibilitatea de a exporta produse finite din lemn măcar în România, deoarece pe piaţa europeană există o cerere sporită pentru aceste produse, iar în Republica Moldova, actualmente, pierde din calitate materie primă (masă lemnoasă) în valoare de circa 200 mln. lei.

În cadrul acestei vizite s-a discutat şi despre majorarea spectrului de produse nelemnoase ale pădurii (plante medicinale, pomuşoare, etc.) şi s-a stabilit aprofundarea acestei teme, cu posibilitatea unui studiu de caz, în cadrul unor seminare practice pe viitor.

Activităţile comune ale silvicultorilor au inclus şi aspecte culturale în judeţul  Suceava. Printre obiectivele de patrimoniu vizitate se numără casa-muzeu a poetului Nicolae Labiş şi diverse locaţii de cultură şi cult.

Silvicultorii din România și Republica Moldova au realizat mai multe activităţi comune, în ultimii ani, relațiile de parteneriat şi schimburile de experiență devenind posibile pe platforma Memorandumului de Înțelegere, document ce stabilește cadrul cooperării dintre silvicultori сe a fost reînnoit acum trei ani, iar la nivel practic s-a realizat şi prin vizita de anul trecut a unei delegaţii conduse de Ion Perju ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului şi Dumitru Cojocaru directorul Agenţiei „Moldsilva”.

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 23.05.2024
   Total vizitatori - 4490077
 
Acces Rapid