Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / A fost lansată Campania de informare și sensibilizare ”Păduri fără Corupție”

A fost lansată Campania de informare și sensibilizare ”Păduri fără Corupție”

14.04.2022   678 
 

Agenția ”Moldsilva” împreună cu Centrul Național Anticorupție au lansat astăzi, campania de informare și sensibilizare ”Păduri fără Corupție”, în cadrul unui briefing desfășurat în cadrul Ministerului Mediului. Campania își propune ca pe parcursul anului 2022 să contribuie la creșterea gradului de responsabilitate în procesul de executare a activităților de serviciu angajaților din domeniul silvic, dar și consolidarea climatului de integritate instituțională și profesională al angajaților din domeniu.

Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu, a subliniat că unde este vorba de exploatarea resurselor naturale acolo există riscuri de abuz și furt iar acest lucru trebuie să ne facă mai vigilenți și a făcut o trecere în revistă a cauzelor care au determinat crearea situației respective. ”Sunt foarte multe lacune în domeniul gestionării fondului forestier, în special, prin modul de obținere a autorizațiilor prin care se fac tăieri abuzive, conflictele de interese etc. Vrem prin acțiunile de sensibilizare să combatem furtul forestier”, a precizat aceasta.

Fenomenul corupției există fiindcă avem atât nepăsare, cât și o cultură insuficientă, de această părere Iulian Rusu, directorul Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit lui există suficiente tehnologii care ne-ar ajuta să prevenim eficient devalizarea de resurse forestiere. CNA, examinează atent acțiunile ilegale și nu vor fi tolera astfel de practici. Se contează foarte mult pe înțelegerea corectă a mesajelor de prevenire a actelor de corupție dar și pe colaborarea eficientă între toate instituțiile statului.

La rândul său directorul Agenției ”Moldsilva” Vadim Stîngaci a vorbit despre importanța Campaniei ”Păduri fără Corupție” și a reiterat necesitatea implementării unor acțiuni în vederea soluționării unor probleme de corupție și integritate profesională care ar aduce un suflu nou în dezvoltarea fondului forestier. În același timp instituțiile statului trebuie să promoveze  mai activ politici și acțiuni în vederea informării și dezvoltării culturii ecologice în rândul cetățenilor. ”Vom considera că ne-am atins scopul dacă cetățenii vor conștientiza că silvicultorii sunt cei care nu numai exploatează resursele forestiere, dar și plantează, regenerează, protejează pădurile, desfășoară alte lucrări silvice fără de care nu s-ar menține fondul forestier”, a menționat Stângaci.

Activitățile desfășurate în cadrul campaniei ”Păduri fără Corupție” sunt orientate spre fortificarea integrității instituționale și profesionale a celor care fac parte din personalul silvic, precum  prevenirea și combaterea corupției.

După lansarea Campaniei de informare și sensibilizare ”Păduri fără Corupție”, s-a desfășurat pentru șefii de direcții din cadrul Ministerului Mediului precum și a celor de la Agenția ” Moldsilva”   o sesiune de instruire intitulată ”Cultivarea integrității în entitatea publică și responsabilități manageriale”.  În cadrul evenimentului s-a discutat despre măsurile de asigurare a integrității instituționale și profesionale, modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție, institutul avertizorului de integritate, controlul integrității instituționale asigurat de CNA, răspunderea pentru lipsa integrității, mecanismele de sesizare și alte rigori de integritate.

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 01.02.2023
   Total vizitatori - 3485377
 
Acces Rapid