Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ LA TEMA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ÎN SECTORUL FORESTIER ŞI AGRICOL

CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ LA TEMA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ÎN SECTORUL FORESTIER ŞI AGRICOL

25.11.2022   150 
 
Conferința „Avansarea agendei naționale privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură în Republica Moldova”, organizată de către Președinția Republicii Moldova cu sprijinul PNUD Moldova, Fondului Verde pentru Climă și Ambasadei Suediei la Chișinău a reunit la 25 noiembrie 2022, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, mediului academic, societății civile și producătorii agricoli.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, prezentă la acest eveniment cu participare naţională şi internaţională, a menţionat că deşi adaptarea la aceste schimbări va fi grea şi creșterea rezilienței dificilă, trebuie să ne adaptăm pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.
Această conferinţă, la care a mai participat conducerea Agenţiei „Moldsilva”, Institutului pentru Cercetări şi Amenajări Silvice şi reprezentanţi ai entităţilor silvice teritoriale, lansează dialogul național privind riscurile și vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice și oportunitățile de răspuns la acestea. Discuţiile din cadrul acestui for s-au axat pe politicile de mediu pe care ar trebui să le implementeze autoritățile naționale pentru a face față vremii secetoase, precipitațiilor abundente sau schimbărilor neprevăzute de temperatură.
Aspectul vulnerabilităţii pădurilor din Republica Moldova la schimbările climatice reprezintă o problemă majoră, iar starea fitosanitară actuală a ecosistemelor forestiere este şi o urmare a secetelor care au avut loc în perioada anilor 2007 - 2020. În contextul discuţiilor şi abordărilor din cadrul conferinţei, reprezentanţii Comunităţii silvicultorilor din Republic Moldova au prezentat în detalii situaţia din ramura silvică, dar şi viziuni ce ţin de redresarea acestor aspecte.
Astfel, Dr. Valeriu Caisîn directorul Agenției „Moldsilva” a vorbit despre „Managementul pădurilor și dinamica serviciilor ecosistemice din Moldova în contextul schimbărilor climatice”. Dr. Dumitru Galupa directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice a prezentat „Oportunități și soluții pentru adaptarea ecosistemelor forestiere din Moldova”, iar Ion Talmaci director adjunct al acestei instituţii s-a referit la „Riscurile și vulnerabilitățile sectorului forestier din Moldova la schimbările climatice”.
Obiectivul general al Conferinței naționale este de a lansa o platformă de interacțiune între cercetători, factori de decizie și practicieni în domeniul schimbărilor climatice în sectorul agricol și forestier, iar discuţiile de astăzi reprezintă o oportunitate deosebită pentru a conjuga eforturile societăţii, mediului academic şi experţilor străini pentru a găsi şi implementa cele mai bune soluţii de impact benefic pentru mediu şi dezvoltare durabilă.
 
 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 20.01.2023
   Total vizitatori - 3472047
 
Acces Rapid