Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / REUNIUNE ŞTIINŢIFICĂ ÎN ACTUALITATEA AREALULUI DUNĂREAN

REUNIUNE ŞTIINŢIFICĂ ÎN ACTUALITATEA AREALULUI DUNĂREAN

06.06.2023   440 
 
Conferința internaţională „DANUBEPARKS New Conservation Partnership & Climate Change” s-a desfăşurat la finele lunii mai în localitatea Văleni din Republica Moldova şi a fost organizată de Instituția Publică Parcul Natural Kopački rit, Agenția „Moldsilva” și DANUBEPARKS, susținută şi de Inițiativa Central Europeană (CEI).
În cele două zile de activitate s-au reunit experți, oameni de știință și conservatori din Rețeaua de Arii Protejate a Fluviului Dunărea (DANUBEPARKS) pentru a aborda problemele conservării tritonului și schimbărilor climatice. În acest context au fost derulate prezentări perspicace ale herpetologului european proeminent și alți experți și reprezentanți ai ariilor protejate DANUBEPARKS din 8 țări dunărene.
Evenimentul de la Văleni a deschis calea pentru inițierea primului proiect de conservare la nivelul Dunării, care va începe în 2024. De asemenea, angajamentul DANUBEPARKS și al partenerilor săi față de eforturile de conservare pe termen lung, a fost confirmat prin semnarea a două documente strategice:
- Memorandumul de cooperare „DANUBEPARKS Newt Conservation Partnership” semnat între DANUBEPARKS - Rețeaua fluvială a ariilor protejate Dunărea, reprezentată de domnul Vlatko Rožac și Societas Europaea Herpetologica (Societatea Europeană de Herpetologie) reprezentată de domnul Andreas Maletzy.
- Acordul de cooperare între DANUBEPARKS și Rezervația Naturală „Prutul de Jos” reprezentată de domnul Vasilica Gheorghe, director al rezervaţiei.
Delegația din Republica Moldova a fost condusă de către directorul Agenției „Moldsilva” Valeriu Caisîn, care a menționat importanța cooperării cu Rețeaua Parcurilor Dunărene Danubeparks ce are loc deja de 10 ani și care aduce doar beneficii parcurilor naturale și în special pentru Rezervația Naturală „Prutul de Jos”.
La rândul său, dr. Vlatko Rožac, președinte DANUBEPARKS, a declarat că rezultatele acestei conferinţe sunt absolut benefice şi utile. „Odată cu implementarea acestei activități de cooperare și semnarea a două memorandumuri de cooperare, am oferit o platformă pentru discuții fructuoase și schimb de cunoștințe între experții în domeniu. Suntem încrezători că informațiile obținute în urma acestui eveniment vor contribui semnificativ la conservarea speciilor de tritoni și creșterea rezistenței la climă în bazinul fluviului Dunărea”, a declarat președintele DANUBEPARKS.
Totodată, conferința este o dovadă a angajamentului ferm a Rețelei DANUBEPARKS şi a tuturor partenerilor săi, dar şi ai CEI în abordarea provocărilor generate de schimbările climatice și promovarea conservării biodiversității. Încurajând cooperarea regională și împărtășirea expertizei, conferința a exemplificat importanța eforturilor colective în salvgardarea patrimoniului nostru natural.
 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 09.10.2024
   Total vizitatori - 4758117
 
Acces Rapid