Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Preluarea experienței managementului italian al pădurilor

Preluarea experienței managementului italian al pădurilor

29.06.2023   257 
 

 

În a doua decadă a lunii iunie, curent, în Italia, s-a desfășurat o activitate a proiectului internațional „Habyland water”, ce reunește printre beneficiari Agenţia „Moldsilva”, Rezervația Științifică „Prutul de Jos”,  Institutul de Ecologie și Geografie al USM şi ONG-ul „Asociația Femeilor Silvicultoare”.

Scopul acestui proiect transfrontalier constă în transferul de cunoștințe și bune practici ale partenerilor italieni în managementul pădurilor şi parcurilor naturale, iar pentru utilitatea practică s-a optat pentru studiul de caz al Parcului Național  „Foreste Casentinesi” din Italia și Rezervația Biosferei „Prutul de Jos” din Republica Moldova.

Agenția „Moldsilva” a fost reprezentată de Iulian Mamai, director adjunct, Alexandru Tabacaru, specialist principal al Serviciului relații de colaborare internațională, Gheorghe Vasilică, director al Rezervației Științifice „Prutul de Jos” şi Viorica Paladi, şefa Secției de cercetare din cadrul rezervației.

Programului vizitei a inclus discuții, cercetări în teren şi activităţi practice, ce au menirea aprofundării colaborării moldo-italiene pe segment forestier şi preluarea unor experienţe utile pentru dezvoltarea culturilor silvice  şi crearea condiţiilor necesare. Obiectivul cel mai important a vizat, Parcul Național „Foreste Casentinesi” ce a fost înființat în 1993, are o suprafață totală de 38000 ha şi este amplasat în apeninii Toscana-Romagna. „Foreste Casentinesi” este un Parc Natural UNESCO și se finanțează din bugetul țării precum și din fonduri europene.

În contextul aceloraşi activităţi, a mai fost vizitată Compania „Romagna Acque” – principalul furnizor de apă potabilă din regiune şi lacul de acumulare „Diga di Ridracoli” cu o capacitate de 33 de mil. m3.

 

În ultima zi a stagiului a fost organizată Conferința „Managementul apelor și pădurilor, disparități și similitudini Italia – Republica Moldova”, iar evenimentul s-a finalizat cu plantarea unor specii de salcie și chiparoși pe malul râului Bidente, în semn de bune relaţii de cooperare ale silvicultorilor din cele două ţări.

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 01.12.2023
   Total vizitatori - 4136367
 
Acces Rapid