Prima / Comunicare / Evenimente /
Moldsilva dă startul ediției din 2023 a propriilor “Jocuri Olimpice”
Moldsilva dă startul ediției din 2023 a propriilor “Jocuri Olimpice”
M. A. Malik Agenția ”Moldsilva” a desfășurat cea de-a 22-a ediție a „Spartachiadei” la începutul lunii iunie. Evenimentul a durat 3 zile si a a vut ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și a relațiilor prietenoase între angajați. (Poză cu muncitori silvici așteptând sub banner-ul “Spartachiada Silvicultorilor, ediția 22” din Iunie, 2023)
Spartachiada Silvicultorilor din Republica Moldova este un eveniment sportiv care are loc în fiecare an și are ca scop consolidarea unei relații bune între angajații celor 25 de entități silvice din Republica Moldova, dar și să promoveze un mod de viață activ și sănătos.
Pentru silvicultorii din Republica Moldova, prima decadă din luna iunie este ocupată de pregătiri pentru Spartachiadă. Evenimentul se desfășoară în fiecare an de mai bine de douăzeci de ani, cu anumite excepții, precum apogeul pandemiei Covid-19, și astfel au ajuns la a 22-a ediție din acest an.
„Spartachiada”, o expresie tradițională pentru „Jocurile Olimpice”, are loc în prima săptămână de iunie și durează trei zile. Anul acesta a început pe 6 iunie și a durat până pe 8 iunie. Se desfășoară la „Campingul Vadul lui Vodă”, pe malul râului Nistru, păstrând terenul răcoros și plăcut pentru participanți și vizitatori. La jocuri participă atât echipe de bărbați, cât și de femei din toate cele 25 de entități ale Agenției, precum și echipe din cadrul aparatului central al Agenției “Moldsilva”.
Evenimentul nu este evitat de către angajați, ba din potrivă. Lucrătorii care se simt pregătiți pentru o provocare sportivă trebuie să se înscrie și chiar să se antreneze pentru competiție împreună cu colegii lor pentru a fi în forță maximă pentru ziua cea mare. Cei care nu pot participa sunt oricum bineveniți să-și încurajeze colegii dintr-o parte să observe și să-și aducă familiile ca să se bucure de aerul curat.
Deși pare a fi un obicei nemaivăzut, adevărul este că Spartachiada a devenit o tradiție printre rândurile silvicultorilor din Republica Moldova, iar ei o așteaptă cu nerăbdare în fiecare an. Pe lângă aceasta, evenimentul este foarte bine gândit. Totul este planificat cu mult timp înainte iar o echipă de medici este mereu prezentă la fața locului în caz de incidente nedorite. Evenimentul este o modalitate de a încuraja „toți angajații și familiile lor” să practice sportul și activitățile fizice în mod regulat. Să „promoveze un mod activ de a trăi” și să „consolideze legătura dintre angajați”. De asemenea, creează o rivalitate prietenoasă între toate entitățile din cadrul Agenției.
În prima zi a evenimentului a avut loc ceremonia de deschidere, la care au participat directorul Agenţiei „Moldsilva”, Valeriu Caisîn, președintele Federației „Sindsilva”, Ghenadie Grubîi, preşedintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc şi directorii întreprinderilor silvice din subordinea Agenţiei „Moldsilva”. După ceremonia de deschidere, au avut loc unele probe sportive între angajați, precum dame, tenis de masă, minifotbal și volei, jucate de echipa bărbaților. A doua zi a evenimentului a presupus același tip de competiții, cu mici devieri. Sărituri la distanță (de pe loc), darts, minifotbal, tenis de masă și volei feminin, precum și competiție de familie pentru a-i aduce și mai mult pe cei care aplaudă de pe margine în spiritul evenimentului. Cu toate acestea, spiritul competitiv a crescut pe măsură ce ziua a trecut și scorurile continuau să se acumuleze. În a treia și ultima zi s-au totalizat punctele de la toate echipele concurente înainte ca premiile să fie înmânate câștigătorilor. Fiecare competiție are 3 locuri de câștig, la fel ca la orice eveniment sportiv standardizat, alături de unele premii speciale precum “cel mai bun jucator de volei”, “cel mai bun atacator, la fotbal”, dar și altele.
Aceasta este lista echipelor câștigătoare din cadrul Spartachiadei Ediția a XXII-a:
Minifotbal 1. Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) 2. Întreprinderea de Stat “Teleneşti” 3. Întreprinderea Silvo-Cinegetică “Străşeni”
Volei (masculin) 1. Întreprinderea de Stat “Soroca” 2. Întreprinderea Silvico-Cinegetică “Cimişlia” 3. Întreprinderea de Stat “Silva-Sud Cahul”
Volei (feminin) 1. Întreprinderea Silvo-Cinegetică “Străşeni” 2. Întreprinderea de Stat “Edineţ” 3. Întreprinderea de Stat “Tighina”
Tenis de masă (masculin) 1. Întreprinderea de Stat “Soroca” 2. Rezervați Naturală „Plaiul Fagului” 3. Întreprinderea Silvo-Cinegetică “Străşeni”
Tenis de masă (feminin) 1. Întreprinderea de Stat “Soroca” 2. Întreprinderea de Stat “Silva-Sud Cahul” 3. Întreprinderea de Stat “Nisporeni-Silva”
Sărituri în lungime (de pe loc) 1. Întreprinderea de Stat “Edineţ” 2. Întreprinderea de Stat “Tighina” 3. Întreprinderea de Stat “Iargara”
Darts 1. Întreprinderea Silvo-Cinegetică “Străşeni” 2. Rezervați Națională „Plaiul Fagului” 3. Rezervați Națională „Prutul de Jos”
Joc de dame 1. Întreprinderea Silvică-Cinegetică “Cimişlia” 2. Întreprinderea de Stat “Călăraşi” 3. Rezervați Națională „Plaiul Fagului”
După ceremonia de închidere, lucrătorii au avut timp să se odihnească pe parcursul întregului weekend înainte de a reveni la programul obișnuit de lucru.
|