Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Experienţa silvicultorilor slovaci pentru împădurirea republicii moldova

Experienţa silvicultorilor slovaci pentru împădurirea republicii moldova

02.10.2023   135 
 

 

Silvicultorii moldoveni au efectuat o vizită de preluare a experienţei avansate a colegilor slovaci, în domeniul împăduririi şi creşterii materialului forestier de reproducere. Un grup de specialişti din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, în frunte cu directorul Valeriu Caisîn, în perioada 26-30 septembrie, curent, graţie eforturilor Ambasadei Republicii Slovacia la Chişinău, au cunoscut activitatea silvicultorilor din această ţară.

În cadrul vizitei de studiu, au avut loc discuţii bilaterale la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Slovace şi la Întreprinderea de Stat în  Silvicultură, care este cel mai mare administrator de pădure, despre elaborarea legislației referitoare la materialul forestier de reproducere (la nivel european și național). 

Totodată, la Centrul de seminologie s-a aflat în vizor experienţa de recoltare a seminţelor forestiere şi creştere a materialului forestier de reproducere, inclusiv cu rădăcină protejată (în recipiente), partea practică fiind ilustrată la 2 pepiniere silvice, mai fiind prezentate echipamente şi tehnologii  moderne în producția de pepinieră.  

Discuţii utile şi prezentarea sistemului de control al producției de material forestier de reproducere s-au desfăşurat şi la Centrul Forestier Național din or. Zvolen instituţie responsabilă de cercetarea forestieră, monitorizarea stării pădurilor, sistemul de informare forestieră, pregătirea planurilor de management forestier și transferul de cunoștințe în practica forestieră. Vizitarea unui ocol silvic a fost importantă prin prisma aspectelor practice de desfăşurare a lucrărilor silvoculturale.

Pentru o documentare completă şi implementarea standardelor de calitate în pregătirea cadrelor a fost vizitată Universitatea Tehnică din Zvolen, instituţie cu tradiţii în pregătirea specialiştilor-silvicultori.

Silvicultorii moldoveni au mai beneficiat de informaţii exhaustive despre sistemul de producție pepinieră și reîmpădurire artificială a unor zone uscate din Slovacia, procedura de transport şi de plantare a materialului săditor din pepinierele forestiere la locurile de plantare, precum și îngrijirea ulterioară a pădurilor înființate.

Experiență practică de împădurire a partenerilor slovaci este importantă pentru susţinerea procesul național de împădurire al Republicii Moldova şi desfăşurarea calitativă a Programului Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor, cu un obiectiv de plantare a 145 mii ha în zece ani.

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 01.12.2023
   Total vizitatori - 4136247
 
Acces Rapid