Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / Ziua pădurilor în abordări științifice, plantări și soluții inovative

Ziua pădurilor în abordări științifice, plantări și soluții inovative

22.03.2024   37 
 
Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului” din cadrul Agenției ”Moldsilva”, a găzduit lucrările Mesei rotunde dedicată Zilei pădurilor cu genericul ”Pădurea și Inovația: aspecte ale dezvoltării fondului forestier”. ”Pădurea și Inovația” este și titlul tuturor manifestațiilor naționale și internaționale din acest an ale Zilei pădurilor, iar silvicultorii au decis să marcheze acest eveniment prin abordări științifice și aspecte de cercetare/dezvoltare a fondului forestier.
La această reuniune științifico-practică a corpului silvic și a reprezentanților mediului academic, au participat, în calitate de invitați speciali, Iuliana Cantaragiu, consilier prezidențial în domeniul mediului și al schimbărilor climatice, Sergiu Lazarencu, ministru al Mediului și Aliona Rusnac, secretar de stat la Ministerul Mediului.
Comunicările științifice și cele referitor la aspectele practice de gestionare a fondului forestier au fost prezentate de către silvicultori, cercetători științifici, angajați ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice din Chișinău, dar și de către colegii de la Serviciul Forestier al SUA, în baza relațiilor de colaborare cu silvicultorii moldoveni.
Printre temele abordate vom menționa: ”Pădurea în era digitală: utilizarea tehnologiilor avansate pentru gestionarea eficientă a pădurilor”; ”Starea actuală a speciilor de plante rare din zona strict protejată a Rezervației „Plaiul Fagului”; ”Rolul sistemelor informaționale geografice în silvicultură: utilizări, aplicații și perspective”; ”Colioptere xilofage-vectori în transmiterea infecțiilor fungice”, dar și alte aspecte importante din acest domeniu.
Iuliana Cantaragiu, în adresarea sa către participanții la Masa rotundă, a menționat despre rezultatele bune ale Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și prestația silvicultorilor, în pofida tuturor dificultăților. Doamna consilier a felicitat angajații din ramura silvică cu ocazia Zilei pădurii și i-a îndemnat să promoveze valorile fondului forestier în societate, inclusiv importanța lucrărilor de împădurire, deoarece #generațiapadurii este deja o realitate, ce solicită determinare și consecutivitate.
Ministrul Mediului, domnul Sergiu Lazarencu, a declarat că Ziua Pădurilor și perioada pe care o numim simbolic ”Luna Pădurii” este o posibilitate unică de a vorbi clar despre necesitățile pădurii și imperativul acțiunilor comune.”Doar printr-o evaluare sinceră și concretă a stării de lucruri, vom avea certitudinea unor decizii juste, ce vor ajuta la majorarea suprafețelor împădurite, protejarea pădurilor și conștientizarea de către societate a rolului pădurilor în viața noastră și la calitatea mediului”, a subliniat Sergiu Lazarencu, solicitând silvicultorilor responsabilitate maximă la realizarea Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor – o inițiativa a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, cu un scop bine definit, de plantare și reabilitare a pădurilor, pe o suprafață de minim 145 000 ha, în perioada 2023-2032.
În partea a doua a zilei, participanții la Masa rotundă au avut posibilitatea să viziteze câteva suprafețe din Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”, pentru a examina schimbările pozitive în evoluția arboretelor aflate în diferite perioade de intervenție a silvicultorilor cu lucrările de îngrijire și conducere.
Ulterior, în cadrul Atelierului practic cu acțiuni de plantare, în sectoare experimentale au fost plantați puieți de fag și stejar cu rădăcini protejate, fiind o posibilitate importantă de observare a dezvoltării acestor arbori, în conformitate cu aspectul inovativ al genericului din acest an al Zilei pădurilor.
La finalul agendei acestei mese rotunde, participanții au discutat mai multe aspecte importante, în concluzia activităților desfășurate și au convenit asupra impulsionării eforturilor de promovare a unor argumente inovative în dezvoltarea fondului forestier.
 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 15.04.2024
   Total vizitatori - 4406200
 
Acces Rapid