Promovarea patrimoniului forestier, a faunei și florei pădurilor, este de o importanță deosebită în perioada schimbărilor climatice și a efectelor negative pe care le resimțim cu toții în epoca industrializării excesive.
Prin fapte concrete, reprezentanți ai mediului academic realizează acest efort considerabil, care se cere nu doar apreciat la justa valoare, dar și susținut prin implicare și cooperare. În acest
context, 4 monografii exclusive au fost apreciate cu medalii de aur la Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ (International Salon of Invention and Innovative Entrepreneurship) găzduit de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
Este vorba despre edițiile ”Fauna Rezervației ”Plaiul Fagului”. Nevertebrate”, ”Fauna Rezervației ”Plaiul Fagului”. Vertebrate”, ”Fauna Rezervației Biosferei „Prutul de Jos.” Nevertebrate” și Fauna Rezervației Biosferei „Prutul de Jos.” Vertebrate”.
Menționăm aici munca minuțioasă a unui grup de autori care au adus publicului larg detalii ștințifico-practice unice precum ar fi:
Rezultate ale cercetărilor faunistice și ecologice ale nevertebratelor, care au fost realizate în anii 2002-2023 în Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”, în cele mai diverse habitate naturale, în special cele forestiere, de luncă și lacustre.
Identificarea a 739 specii de nevertebrate care, în marea lor majoritate, sunt citate în premieră pentru Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”, iar 15 dintre ele (1 rusalie, 5 coleoptere, 1 furnică și 8 fluturi) sunt incluse în ediția a III-a a Cărții Roșii a Republicii Moldova (2015).
Sinteza cercetărilor multianuale ale faunei de vertebrate terestre din Rezervația „Plaiul Fagului” cu evidențierea speciile noi semnalate în ultimii 15 ani pe teritoriul rezervației.
Analiza ecologică a principalelor grupuri taxonomice, a speciilor de interes economic și a celor rare, cu elucidarea dinamicii sezoniere și multianuale a populațiilor și factorii care o influențează.
Cercetări științifice ce au permis evidențierea unui număr de 1011 specii, dintre care 580 sunt noi pentru Rezervația ”Plaiul Fagului”, 7 noi pentru fauna Republicii Moldova. Dintre ele 39 specii sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, protejate la nivel local sau internațional.
Doamna Galina Bușmachiu dr. hab. și conferențiar, sub redacția căreia au fost editate monografiile despre ”Plaiul Fagului” a menționat că speciile de libelule, furnici și țânțari sunt semnalate pentru prima dată pentru acest teritoriu, iar numărul speciilor identificate de colembole, cicade, ploșnițe, coleoptere și fluturi a crescut considerabil. Dumneaei a menționat că oamenii de știință, cu o susținere oportună, nu se opresc doar la cercetări, dar pot oferi și soluții de combatere pentru dăunătorii care afectează fondul forestier, agricultura și pomicultura.
Aceste lucrări sunt destinate zoologilor, ecologilor, specialiștilor în domeniul protecției mediului, studenților și masteranzilor cu specializare în zoologie, ecologie, silvicultură, sau chiar persoanelor care admiră natura și mediul ei firesc. Volumele cuprind liste ale speciilor, date privind ecologia și distribuția acestora, fotografii color ale habitatelor precum și fotografii ale unor specii.