Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Evenimente / La 26 octombrie va fi marcată Ziua Națională de Înverzire a Plaiului

La 26 octombrie va fi marcată Ziua Națională de Înverzire a Plaiului

22.10.2013   2884 
 

La 26 octombrie în Republica Moldova va fi marcată Ziua Națională de Înverzire a Plaiului "Un arbore pentru dăinuirea noastră". Acțiunile desfășurate în cadrul acestei campanii includ: plantarea arborilor și arbuștilor atît în fondul forestier cît și pe terenurile altor deținători, amenajarea fîșiilor și pasajelor forestiere din preajma drumurilor și a bazinelor acvatice.

 În cadrul entităților subordonate Agenției "Moldsilva", în această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 627 ha la fel vor fi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 32 ha și lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deținători pe o suprafață de 43 ha. În paralel, autoritățile publice locale de nivelul întîi și doi vor planta în acest sezon 252 mii puieți cei mai multi vor fi în mun. Chișinău - 24 mii; Ialoveni - 17mii; Orhei - 15mii; Briceni - 14 mii. Banii pentru procurarea materialului săditor sunt alocați de către Fondul Ecologic Național în sumă de un milion de lei. La fel, este posibilă aprovizionarea cu material săditor și a altor organizații de stat și private inclusiv a populației contra plată, conform catalogului de prețuri. Cele 31 de pepeniere silvice cu o suprafață totală de 900 ha dispun de cantități suficiente de puieți, astfel se propun 656 mii puieti de talie înaltă (nuc comun, frasin comun, paltin de cîmp, tei, corn, lemn cînesc, liliac, etc.).

Amintim că în anul 2010 prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova a fost modificată data marcării Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră" și începînd cu anul 2011 se sărbătorește în ultima sîmbătă a lunii octombrie. În întreaga țară în perioada octombrie-noiembrie au loc și alte manifestări pentru sensibilizarea opiniei publice în ceea ce privește importanța mediului ambiant inclusiv al pădurilor.

La această campanie, tradițional vor participa, autoritățile publice centrale și locale, alte organizații publice și private inclusiv instituții de înavățămînt. Reprezentanții instituțiilor de stat vor participa la plantări în cadrul mai multor întreprinderi silvice subordonate Agenției "Moldsilva": Parlamentul - Întreprinderea pentru silvicultură „TIGHINA"; Președenția - Întreprinderea pentru silvicultură Orhei; Guvernul - Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni; Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare - Întreprinderea pentru silvicultură „SILVA-CENTRU" Ungheni; Ministerul Mediului - Întreprinderea pentru silvicultură „HÎNCEŞTI -SILVA"; Ministerul Sănătații - Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău. În acest an colaboratorii aparatului central ai Agenției "Moldsilva" vor desfășura acțiuni de plantare în contextul Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului în fondul forestier din cadrul Întreprinderii Sivice Nisporeni, Ocolul Silvic Ciorești.

 

 

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact:022 277 288; 069141201.

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 15.10.2021
   Total vizitatori - 2701504
 
Acces Rapid