Cu scopul îmbunătațirii sistemului de protecție a mediului împotriva infracțiunilor care afecteaza fondul forestier și regnul animal, a fost semnat acordul de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Ecologic de Stat, Agenţia „Moldsilva” şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova .
Prin acest acord se propune mobilizarea forţelor instituțiilor implicate pentru contracararea braconajului, pescuitului ilegal şi taierilor ilcite de pe întreg teritoriul ţării. Tot în cadrul aceluiasi eveniment au fost prezentate rezultatele acţiunilor în acest domeniu pe parcursul anului 2011.
Vicedirectorul general al Agenţiei „Moldsilva”, Tudor Botnari, a menţionat că prin acest acord paza fondului forestier ajunge la o nouă etapa. „Acţiunile noastre vor fi comune şi cu eforturi conjugate vom reuşi relizarea unor obiective”, a mai specificat vicedirectorul Agenției „Moldsilva”.
În același context vicedirectorul general a mai spus că veriga slabă în protejarea fondului forestier este în strînsă legatură cu problemele sociale. „Încercăm să satisfacem necesitatea populaţiei cu masa lemnoasă, cu toate acestea, nu toţi cetatenii respectă legea iar în anul 2011 au fost înregistrate tăieri ilicite de 4,8 mii metri cubi, este o situaţie nesatisfăcătoare”, a conchis vicedirectorul Agenţiei “Moldsilva” Tudor Botnari.
La importanța acestui accord s-a referit și șeful Direcţiei ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Marin Maxian, care a declarat că scopul este de a iniţia acţiuni de amploare pe întreg teritoriul ţării și se urmăreşte inclusiv sensibilizarea societăţii civile pentru a desfăşura împreună cu autorităţile specializate, activităţile de contracarare a braconajului, a pescuitului ilicit şi a defrişărilor neautorizate.
Documentul semnat mai prevede, formarea unui Consiliu coordonator, constituit prin delegarea de către părţile semnatare a persoanelor responsabile de coordonarea activităţilor, care se va întruni pe măsura necesităţilor, însă nu mai rar de o dată în trimestru. Consiliul coordonator va determina modalităţile de lucru în cadrul cooperării şi sarcinile de bază, care se definesc în procesul-verbal al adunării consiliului.
La final specialistii au remarcat faptul că, în comparaţie cu anii precedenţi s-a înregistrat un salt calitativ, situaţia se îmbunătăţeşte, dar mai sunt obiective ce trebuie atinse până la normalizarea situaţiei.