печать
Главная / Коммуникация / Другие новости / În aceste zile în fondul forestier gestionat de către Agenția „Moldsilva” se desfășoară combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori.

În aceste zile în fondul forestier gestionat de către Agenția „Moldsilva” se desfășoară combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori.

03.05.2012   180 
 

           Pericolulul daunării în masă, stabilit în urma unei prognoze  si rezultatelor cercetărilor silvo-patologice efectuate în anul 2011 de către întreprinderile silvice în cooperare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, a mobilizat Moldsilva la efectuarea combaterii aeriane a focarelor de dăunătorilor defoliatori, în anul curent, pe o suprafaţă totală de circa 22,5 mii ha, în următoarele intreprinderi silvice:  Chişinău, Edineţ,  „Hînceşti-Silva”,  Teleneşti”, Străşeni” și „Sil Răzeni” .
            Aceste lucrări sunt efectuate cu ajutorul a două elicoptere utilizînd instalația de stropit cu volum de consum ultra redus și cu folosirea preparatelor „Sumilin 25 WP” şi „Sumi-alpha 5 EC”. Aceste preparate nu prezinta pericol pentru viata omului si a animalelor din padure  nu afecteaza fauna insectelor folositoare din padure.  Aceste actiuni de combatere, împreuna cu alte activitati întreprinse de silvicultori în vederea menținerii unei balanțe optimale a biodiversității în păduri, sunt parte componentă a managementului integrat al daunatorilor. În  acest scop din bugetul de stat a fost alocată suma de 5 mln de lei, de menționat că, ultima prelucrare pe o suprafață atît de mare a fost efectuată cu 10 ani în urmă, combaterea aeriană se va încheia la 5 mai în funcție de condițiile climatice.
             Daunatorii afectează in permanență pădurile din R.Moldova. Astfel că omida păroasa a stejarului este insecta care se află în top 100 a celor mai periculoși invadatori  ai omenirii, și atacă peste 200 de specii de plante. Această specie, împreuna cu un complex de alte specii, cum este molia verde a stejarului și cotarul verde al pomilor reprezeintă polifagi extrem de periculoși atît silviculturii, cît și agriculturii. Prin măsuri de control al populațiilor acestora se va reduce din impactul asupra ecosistemelor silvice, dar și asupra livezilor și grădinilor.

 
 

   

   

Адрес:
2001 Кишинэу, БУЛ. ШТЕФАН ЧЕЛ МАРЕ, 124
Тел:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Oбновлено: 23.05.2024
   Всего посетителей - 4490172
 
Быстрый доступ