print
Acţiunile din „Luna Pădurii” au sporit consistenţa şi suprafaţa fondului forestier
20.04.2023
431

 

Cooperarea exemplară a silvicultorilor şi societăţii în perioada 15.03-15.04.2023 în cadrul acţiunilor cu genericul  Luna Pădurii, s-a soldat cu plantarea a circa 355 ha de noi păduri, prin realizarea Programului Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor şi a proiectelor susţinute de IFAD. Conform datelor totalizate de Agenţia „Moldsilva” activităţile din această perioadă au fost în cea mai mare parte dedicate Zilei Internaţionale a Pădurilor, iar fondul forestier din proprietatea publică,  gestionat de entităţile silvice teritoriale din cadrul agenţiei a beneficiat de diverse lucrări, inclusiv şi regenerări.

Astfel, suprafaţa de 573 ha a fost parcursă cu lucrări de pregătire a solului, iar regenerarea artificială s-a petrecut în alte circa 500 ha.  Pentru eficacitate şi rezultate mai bune circa 534 ha au revenit lucrărilor de ajutorare a regenerării naturale şi 400 ha reprezintă cifra completărilor din fondul forestier.

În acelaşi context, au fost recoltate şi achiziţionate 22 360 kg de seminţe forestiere pentru acţiunile viitoare de împădurire. În pepinierele silvice au fost efectuate semănături pe suprafaţa de 31,7 ha şi tot acolo silvicultorii  au reuşit crearea a  433,7 mii de bucăţi de repicaje.

În condiţiile activităţilor cu implicare maximă la crearea culturilor silvice, silvicultorii din toate entităţile silvice teritoriale au mai organizat în această perioadă acţiuni de salubrizare cu genericul „O pădure merită să fie cunoscută, curată și îngrijită” la 18 şi 23 martie, 7 şi 14 aprilie 2023.

Totodată, pentru amplificarea acţiunilor de extindere a suprafeţelor împădurite şi promovarea unor practici benefice şi a cunoştinţelor  despre fondul forestier, în instituţiile de învăţământ au fost organizate lecţii deschise şi mese rotunde cu participarea silvicultorilor.

Dimensiunea academică a acţiunilor din cadrul evenimentului Luna Pădurii a reunit oameni de ştiinţă, silvicultori şi reprezentanţi ai ONG-urilor în cadrul unei conferinţe ştiinţifice despre semnificaţia zilei pădurilor în abordările mediului academic despre sănătatea pădurilor şi a oamenilor.

În scopul organizării mai bune şi a colaborării cu întreaga societate la acţiunile de plantare, Agenţia „Moldsilva” a continuat experienţa benefică cu rubrica „Participă la plantări primăvara 2023” şi butonul direct pentru accesare şi redirecţionare la tabelul centralizator din pagina web moldsilva.gov.md. Cei cointeresaţi au beneficiat de informaţii complete despre modalitatea de participare la plantări, sectoare disponibile, perioade  şi date de contact ale persoanelor responsabile din cadrul entităţilor silvice teritoriale ale Agenţiei „Moldsilva”.

Acţiunile de dezvoltare şi promovare a fondului forestier vor continua prin aportul zilnic al silvicultorilor pe tot parcursul lunii aprilie, iar experienţa acestei campanii de plantare va fi utilizată şi pentru viitor, deoarece cifra de 150 de mii de ha de noi păduri în următorii 10 ani de zile, rămâne prioritate naţională şi obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

 

 

 

Tel +373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax +373 (22) 27-73-45
Copyright © 2024 Agentia MOLDSILVA Toate drepturile rezervate.