Omul și pădurea
Pădurea ne leagă. În fiecare zi noi depindem de diversele bunuri și servicii care ne sunt oferite de pădure. În afară de lemn și alte produse accesorii (ne-lemnoase), pădurea asigură funcții vitale pentru noi - fara păduri nu am avea aer pentru respirație, apă curată în râuri și izvoare, mediu sănătos pentru sănătatea noastră proprie. Dacă nu vom avea grijă de păduri acum, nu le vom avea în viitor.
Deși resursele forestiere ale Moldovei sunt limitate, analiza consumului de lemn (ENPI FLEG & Moldsilva, 2011) arată că, circa 80% din comunitățile locale folosește lemnul și altă vegetație agricolă în calitate de sursă energetică primară. Un alt studiu recent privind dependența comunităților locale de păduri în Moldova (ENPI FLEG, 2014) confirmă legătura strînsă și directă dintre populația rurală și produsele pădurii. Conform studiului, sursa principală de existență este agricultura cu 64% din venituri (pentru comparație, 74% din terenurile Moldovei au predestinație agricolă), iar pădurile asigură până la 18% din venituri pentru populația locală (luînd în considerație că, pădurile și plantațiile forestiere acoperă circa 13%).
Chiar dacă vom continua să utilizăm pădurea (pentru lemn de foc, lemn de lucru, vânat, fructe și pomușoare etc.), trebuie să fim maximal precauți pentru a nu denatura pădurea și componentele sale (plantele, animalele, solul). Exploatăm pădurea și bunurile ei ca să ne menținem existența, dar trebuie să fim conștienți și de faptul că, utilizarea bunurilor pădurii poate să nu fie favorabilă pentru structura și componentele sale.
Dumneavoastră puteți influența și ne ajuta să coexistăm armonios cu pădurea. Puteți să Vă conduceți de schema 5R - reduce, reutilizează, reciclează, refuză și reformează! Sunteți în stare să mențineți curățenia în păduri de câte ori Vă aflați acolo. Oricând nu Veți veni în contact cu pădurea, raționalizați-vă comportamentul (spre exemplu: reduceți formarea deșeurilor, nu exagerați în utilizarea pungilor din plastic, refuzați extra-ambalaje în magazine, utilizați deșeurile alimentare pentru compost etc.), astfel încât Vom reduce presiunea asupra pădurii și Vom trăi mai sănătos. În cele din urmă, orice detaliu contează.
Noi toți, oamenii și marea diversitate biologică din jurul nostru (plante, ciuperci, animale), suntem parte componentă a unei lumi comune. Pădurile, care acoperă circa o treime din uscatul planetei, joacă un rol deosebit în asigurarea necesităților noastre și menținerea vieții. Pădurile ne-au rămas de la stramoșii nostrii și numai noi suntem responsabili de prezentul lor pentru a le transmite generațiilor care vin.