Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Informație privind legalitatea vînătorii în Rezervaţia “Pădurea Domnească”

Informație privind legalitatea vînătorii în Rezervaţia “Pădurea Domnească”

16.01.2013   4558 
 

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 606 din 15 august 2012 cu privire la reglementarea vînătorii în sezonul de vînătoare 2012-2013, conform anexei nr. 2 au fost aprobate limitele de recoltare a vînatului la mistreţi în terenurile fondului forestier, inclusiv Rezervaţia "Pădurea Domnească". Hotărîrea menţionată a fost emisă în temeiul punctului 34 din Regulamentul gospodăriei cinegetice, anexa nr.1 la Legea regnului animal nr. 439-XIII din 27 aprilie 1995. Limitele de recoltare a vînatului au fost stabilite de către Agenţie la propunerile  entităţilor silvice subordonate, care apoi au fost coordonate cu Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe şi prezentate Ministerului Mediului. Conform evaluărilor efectuate de către specialiştii din Rezervaţia „Pădurea Domnească" din februarie-martie 2012, efectivul real al speciei respective constituia 163 exemplare de mistreţi, cota de recoltare în baza calculelor fiind stabilită de 35 exemplare. Ministerul Mediului în conformitate cu legislaţia în vigoare a înaintat proiectul de hotărîre Guvernului spre aprobare.

Vînătoarea în rezervaţia "Pădurea Domnească" a fost organizată şi desfăşurată autorizat în baza Ordinului Agenţiei nr. 168 din 14 septembrie 2012 "Cu privire la deschiderea vănătorii la mistreţi în anul 2012" emis în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 606 din 15 august 2012, precum şi ordinului Rezervaţiei Naturale "Pădurea Domnească" nr. 95-P din 29 noiembrie 2012 "Cu privire la deschiderea vînătorii la mistreţi în anul 2012." Conform ordinilor respective, vînătoarea s-a organizat şi a demarat în vederea reglării numerice a efectivului de mistreţi din teriroriul Rezervaţiei Naturale (Ştiinţifice) "Pădurea Domnească".

Reglarea numerică a efectivelor de vînat presupune reducerea numărului de animale sălbatice în terenuri cu densităţi ale acestora mai mari decît cele optime, în vederea asigurării unui echilibru ecologic. În acest mod, poate fi diminuat posibilul prejudiciu cauzat de către vînat sectoarelor silvic, agricol, privat sau altor sectoare din economia naţională.

În Legea privind fondul ariilor natural protejate de stat nr.1538-XIII din 25.021998 în art. 25 lit.d) se stipulează că, în rezervaţia ştiinţifică, excepţie făcînd zonele cu protecţie integral, este permisă reglarea selectivă a numărului de animale pentru menţinerea echilibrului ecologic.

În regulamentul - cadru cu privire la rezervaţiile ştiinţifice aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.785 din 3 august 2000 se stipulează următoarele:

-          Pct. 11 Investigaţiile ştiinţifice se fac în următoarele scopuri:

sistemul de măsuri sanitare şi de restabilire a vegetaţiei, de captivare şi de vînare selectivă în vederea reglării numerice a animalelor, de....

-          Pct 12 Pe teritoriul rezervaţiei, cu excepţia zonei (zonelor) cu protecţie integral, se admite:

Reglarea numeric a efectivului de animale în vederea optimizării şi păstrării speciilor specific ecosistemelor natural în cauză.

Reglementarea efectivului de animale se efectuează şi în conformitate cu art 29 al Legii regnului animal nr. 439-XIII din 27.04.1995, care prevede că în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei, protecţiei animalelor şi plantelor şi prevenirii pagubelor ce pot fi cauzate economiei naţionale, în caz de sporire a efectivului unor specii de animale şi izbucnire a epizotiilor, pot fi aplicate măsuri de reglementare a efectivului unor specii de animale. Speciile de animale şi modul de aplicare a măsurilor de reglementare a efectivului lor se stabilesc de către autoritatea central abilitată cu gestiunea resurselor natural şi cu protecţia mediului înconjurător, ţinîndu-se cont de propunerile instituţiilor ştiinţifice corespunzătoare. Prevederile menţionate în articolul dat au fost strict respectate

Regulamentul gospodăriei cinegetice, anaxa nr. 1 la Legea regnului animal prevede următoarele:

Pct. 28. Pe teritoriul republicii este permisă vînătoarea sportivă şi de amatori, vînătoarea în scopul stabilirii, reglementării efectivului de animale şi selecţiei lor, precum şi în scopuri ştiinţifice, cultural-educative, estetice şi pentru trofee.

Pct .31 Efectivul de vînat în fondul cinegetic se reglementează în limita densităţii optimale a populaţiilor speciilor respective, astfel ca potenţialul lor biotic să asigure autoreproducerea adecvată neafectînd ecosistemele silvic şi agricol.

Pct .36 Se interzice b) orice vînătoare, cu excepţia reglementării efectivului de animale şi păsări în rezervaţiile ştiinţifice, parcuri naţionale....

Concomitent, informăm că în pct 13 (8) din Regulamentul Rezervaţiei naturale de stat "Pădurea Domnească" aprobat prin Hotărărea Guvernului nr. 409 din 2 iulie 1993 se stipulează că în cadrul Rezervației se permite reglarea numerică a animalelor în vederea optimizării efectivului lor şi păstrării speciilor specifice atît pădurilor de luncă şi biotopurilor mlăştinoase din zonă, cît şi întregului ecosistem.

În statutul Rezervaţiei Naturale "Pădurea Domnească" Î.S. înregistrată la Camera Înregistrării de Stat pe lîngă Ministerul Dezvoltării Informaţionale al Republicii Moldova of. teritorial Bălţi din 19.12.2005 deasemenea în pct. 3.9 se relatează că pe teritoriul zonei de administrare naturală se pot desfăşura  următoarele activităţi, ca reglarea densităţii numerice a animalelor în cadrul aplicării măsurilor de selecţie.

Serviciul de presă, Agenția Moldsilva

Contact:022 72-27-88, 069141201.

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 06.05.2025
   Total vizitatori - 5625836
 
Acces Rapid