Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Colaborare moldo-niponă în proiecte forestiere și de reducere a emisiilor de carbon

Colaborare moldo-niponă în proiecte forestiere și de reducere a emisiilor de carbon

18.04.2024   160 
 
Conducerea Agenției „Moldsilva” și specialiști din cadrul entităților subordonate, au avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul companiei SDG Impact Japan, dl Nagayuki Kurita. Discuția a vizat posibilitățile de colaborare între Agenția „Moldsilva” și SDG Impact Japan în vederea consolidării capacităților pentru obținerea emisiilor scăzute de carbon și creștere durabilă, în stabilirea Mecanismului Comun de Creditare (JCM) în Republica Moldova. 
Țara noastră a semnat Acordul bilateral al Mecanismului Comun de Creditare cu Guvernul Japoniei în septembrie 2022, iar acest fapt permite implementarea noilor proiecte în baza acestui mecanism promovat de Japonia sub umbrela Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (CONUSC).
JCM facilitează dezvoltarea tehnologiilor, produselor, sistemelor, serviciilor și infrastructurii de vârf de decarbonizare, precum și implementarea acțiunilor de atenuare și contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Un obiectiv strategic al acestui mecanism presupune reducerea defrișărilor și a degradării pădurilor prin conservarea fondului forestier în Republica Moldova.
În cadrul întrevederii, s-a făcut o trecere în revistă a realizării și perspectivelor Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) și s-a exemplificat experiența Agenției ”Moldsilva” în implementarea proiectelor prin Mecanismul de Dezvoltare Curată și creditele de reducere a emisiilor certificate CDM
Ulterior,  la Întreprinderea  Silvo-Cinegetică Strășeni s-au inspectat sectoarele ce au fost plantate în 2023 în cadrul PNERP, precum și suprafețele cu regenerări naturale din anii 2007, 2009. Oficialul din Japonia s-a informat despre procesul de selectare și plantare a puieților, dar și perioadele de timp când intervin silvicultorii cu lucrări de îngrijire. 
Urmare a vizitei sale în Republica Moldova, dl Nagayuki Kurita s-a arătat interesat în continuarea colaborării cu Agenția „Moldsilva”, disponibilitatea de susținere a Japoniei pentru dezvoltarea sustenabilă a pădurilor din Republica Moldova, dar și semnarea unui Memorandum de colaborare bilaterală a instituțiilor specializate.
 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 17.05.2024
   Total vizitatori - 4466734
 
Acces Rapid